Mięciutkie, chrupiące rozpływające się w buzi BAGIETKI ORKISZOWE to świetne rozwiązanie na pyszne śniadanie! Świetnie sprawdzą się też na kolację wypełnione świeżymi warzywami lub po porstu sama bagietka posmarowana masełkiem z dodatkiem soli 🙂
Do przygotowania bagietek potrzebujecie:
400 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki oleju lub oliwy
1.5 łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
ok.250 ml letniej wody
1.5 łyżki mielonego siemienia lnianego
1,5 łyżeczki suchych drożdży (mogą być świeże, wtedy ok.15g)
- Wodę łączymy z drożdżami i cukrem.
- Przekładamy do reszty składników i krótko wyrabiamy do powstania gładkiej masy.
- Miseczkę smarujemy delikatnie oliwą i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, przykrywając suchą ściereczką.
- Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Po godzinie blaszkę wykładamy papierem i formujemy bagietki.
- Następnie układamy bułki na papierze do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 10-20minut również w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 210° i wstawiamy na dno naczynie z wodą. Po wyrośnięciu ostrym nożem robimy nacięcia na bagietce i posypujemy sezamem.
- Wkładamy bagietki do piekarnika i boki piekarnika oraz bagietki spryskujemy wodą, aby powstała para wodna. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w 210° opcja góra-dół. Sprawdzamy je po około 10-15 minutach ponieważ każdy piekarnik jest inny.
- Pod koniec pieczenia spryskujemy bagietki i boki piekarnika ponownie wodą, dzięki temu nasze bagietki będą zarumienione i będą mieć chrupiącą skórkę.
- Bagietki orkiszowe gotowe!
Smacznego! 😉
Polecam też przepis na pyszne bajgle orkiszowe :))
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI gdzie z pewnością można się zainspirować przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!
Więcej codziennych inspiracji znajdziecie na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂