Chili con carne

Chili con carne to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz w życiu jadłam je kilkanaście lat temu w Niemczech i stamtąd przywiozłam przepis do Polski. Zachwycałam nim wtedy znajomych i domowników. Danie jest jednogarnkowe, szybkie w wykonaniu, rozgrzewające i obłędnie pyszne.

Do przygotowania dania potrzebujecie:
ok. 400 g mięsa mielonego wołowego lub z indyka
puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy (ja dałam pół )
passata pomidorowa 1 cały katornik
pomidory z puszki
jedna średnia papryczka chilli
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, kumin rzymski
mała cebulka
ząbek czosnku
opcjonalnie jogurt grecki
Dodatkowo danie to można podać z ryżem lub chlebkiem.

Na dużej patelni lub w garnku podsmażamy chwilkę cebulkę, czosnek i papryczkę chilli, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem.
Gdy mięso będzie gotowe, zalewamy passatą i pomidorami z puszki. Gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy odsączoną wcześniej czerwoną fasolę i kukurydzę. Doprawiamy resztą przypraw i dusimy jeszcze około 7 minut.
Podajemy z jogurtem naturalnym, chlebkiem lub ryżem
Gotowe! Chili con carne to danie które choć raz w życiu warto spróbować!

Smacznego! 😉

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂

Możesz również skorzystać z moich książek kulinarnych ” Zdrowo w 15 minut” i „Zdrowo w 15 minut. Obiady”. Zanjdziesz w nich pomysły na pyszne, szybkie w przygotowaniu dania z ogólnodostępnych składników. Książki dostępne są stacjonarnie w Empiku a także w wielu księgarniach internetowych.

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor