Dlaczego warto używać ziół i przypraw w kuchni? Część 2.

W poprzedniej części omawiane były przyprawy takie jak : siemię lniane, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, kolendra, rozmaryn, pieprz, lubczyk, tymianek, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, cynamon, imbir, oregano, bazylia, papryka słodka.

Link do postu: Dlaczego warto używać ziół i przypraw w kuchni?https://zdrowow15minut.pl/dlaczego-warto-uzywac-ziol-i-przypraw-w-kuchni/

W tym zestawieniu są dwie przyprawy, które mogą zastąpić nam sól w diecie, a jedna nawet pieprz. Jest też przyprawa, która łagodzi objawy miesiączki, a nawet złych stanów emocjonalnych.

Czarnuszka

Kto z was jeszcze nie zna ciekawego korzennego smaku czarnuszki?
Wiedzieliście, że jest to złoty środek na liczne dolegliwości? Potrafi dostarczyć nam wielu witamin i składników mineralnych. Ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, przeciwwrzodowe. Wzmacnia układ odpornościowy. Działa moczopędnie i rozkurczowo. Wspomaga w leczeniu trądziku i atopowego zapalenia skóry, a także w leczeniu zatok i pierwszych objawów grypy. Czarnuszka również obniża poziom cholesterolu.

Pasuje do pieczywa, do różnego rodzaju serów, można posypać nim kanapki, sałatki, lubi się z potrawami warzywnymi i mięsnymi, a także świetnie smakuje z jajkami sadzonymi czy jajecznicą.

Kumin rzymski

Nie mylić z kminkiem! To zupełnie inne rośliny. Kumin posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jako ciekawostka: KUMIN stosuje się nawet do aromatyzowania alkoholu.

Kumin to super aromatyczna przyprawa o słodko-ostrym smaku, która jest u mnie nr 1 jako marynata do mięsa czy ryb. Szczególnie używany w daniach meksykańskich czy śródziemnomorskich. Kumin dodaje się do zup chlebów serów marynat czy sosów. Pomaga w leczeniu anemii obniża poziom cholesterolu. Wspomaga trawienie zmniejsza ryzyko zawału i obniża poziom cukru we krwi. Wspomaga układ oddechowy, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.

Czosnek Niedźwiedzi

Czy zdawaliście sobie sprawę z tego, ze czosnek ten ma tak wiele właściwości zdrowotnych? Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Wspiera pracę układu sercowo- naczyniowego. Obniża poziom cholesterolu.

Wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom. Dodatkowo pomaga w leczeniu schorzeń reumatycznych. Pasuje do wielu dań. Ma ciekawy zapach i równie fajny smak. Ja uwielbiam go dodawać do kanapek ze świeżym ogórkiem albo do sałatek. Dodawać go można też do zapiekanek, serów czy twarogu.

Koper

Ma pozytywny wpływ na pracę żołądka, niweluje niestrawność, wzdęcia kolki a nawet czkawkę. Pomaga w walce z bezsennością oraz przy nieżycie dróg oddechowych. Działa rozkurczowo i przeciwgrzybicznie. Koper możemy dodawać do zup, sałatek, ziemniaków, sosów sałatkowych, mizerii, dipów, jaj czy twarogów.

Natka pietruszki

Kolejna bomba witaminowa. Zawiera nawet więcej witaminy C niż cytryna?
Pamiętajcie, że do gorących dań natkę należy dodać pod koniec gotowania, by nie straciła swoich cennych właściwości. Jest też doskonałym źródłem błonnika. Oczyszcza nerki i działa moczopędnie. Ma dobry wpływ na układ trawienny i odpornościowy. Działa rozkurczowo. Ma również właściwości antyrakowe oraz odchudzające.

Liść laurowy- inaczej bobkowy

Liść laurowy dodany do potraw znacząco podnosi ich walory kulinarne. Dodawany jest głównie do zup takich jak rosół czy kapuśniak. T także do mięs duszonych, ryb czy gulaszy.

Właściwości jakie posiada to zioło są zbawiennie dla zdrowia. Reguluje on poziom cukru we krwi. Wspomaga trawienie i działa moczopędnie. W postaci naparu stosowany jest jako środek na stawi. Oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga pracę wątroby.

Garam masala

Oznacza „gorące przyprawy”. Jest to mieszanka przypraw wywodząca się z Indii. W skład której wchodzi: kumin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, koper włoski, liść laurowy, kozieradka i goździki) Stosowana jest w kuchni orientalnej- szczególnie indyjskiej jako marynata do mięs, sosów, ryb zup czy zapiekanek ziemniaczanych. Garam masala nadaje daniom wyjątkowego smaku. Oczyszcza organizm z toksyn, działa antynowotworowo. Ma dobry wpływ na układ trawienni. Zapobiega zaparciom. Wzmacnia odporność oraz zapobiega cukrzycy.

Kardamon

Zaliczany jest do najstarszych przypraw świata. Ma ostry, korzenny i słodki smak oraz cytrynowo-imbirowy zapach.U mnie gości bardzo często w zimowych herbatkach. Można go dodawać do sałatek owocowych, słodkich deserów a także do dań mięsnych ( np. gulaszy czy pasztetów)

Kardamon ma cudowne właściwości. Pobudza apetyt. Działa rozkurczowo na żołądek, pomaga przy problemach trawiennych i nieżycie żołądka. Jest lekarstwem na przeziębienie, łagodzi kaszel, katar i wzmacnia odporność. Pomaga w walce z otyłością i cukrzycą. Wykazuje też działanie antybakteryjne a dodatkowo odświeża oddech.

Mięta

Złoty środek na problemy trawienne. Zwalcza bóle brzucha, wzdęcia, niestrawność. Łagodzi również migrenę, poprawia perystaltykę jelit oraz pracę wątroby. Idealna na upalne dni, w połączeniu z wodą i cytryną.Uwaga! W przypadku nadkwaśności żołądka, mięta może powodować nasilenie dolegliwości⚠️

Miętę suszoną lub świeżą dodawać możemy do twarogów, koktajli, napojów, sałatek. Dobrze smakuje z jagnięciną i rybami a najlepiej jako sam napar 🙂

Anyż

Wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa, mające silny korzenno-słodkawy smak.
Dzięki swym cennym właściwościom anyż znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni a także w medycynie.

Łagodzi dolegliwości ze strony pokarmowej. Pomaga w walce z niestrawnością, wspiera procesy trawienne. Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Wzmacnia organizm. Używany jako napar pobudza laktację oraz poprawia pamięć.

Anyż dodajemy do wypieków, deserów, mięs, warzyw, wyrobów alkoholowych, zup owocowych, kompotów, kawy czy herbaty. Dobrze pasuje w połączeniu z pieprzem i cynamonem.

Cząber

Przyprawa o intensywnym smaku i zapachu, świetnie wzmacnia smak potraw. Może nawet zastąpić pieprz.

Lubi się z potrawami na bazie roślin strączkowych, zupami, sosami czy mięsem. Dodawana jest do ciężkostrawnych potraw leczniczych naparów czy grzybów.

Ma silne działanie tonizujące i regulujące procesy trawienia. Działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego. Stosuje się go również do przemywania ran, skóry czy zapalenia gardła. Roślina ta działa także regulująco na układ moczowy.

Estragon

Ziele posiadające bogate walory smakowe- dosyć intensywne. Wykorzystywany zarówno w kuchni jak i medycynie naturalnej.Estragon stosowany jest również jako zamiennik soli- zawiera sód przy czym nie podnosi ciśnienia krwi.

Znajduje zastosowanie w zupach, rybacz czy duszonych warzywach. Dodawać go możemy do mięs, sosów, owoców morza, sałatek czy kiszonek.

Estragon przyśpiesza trawienie, przynosi ulgę przy przejedzeniu. Działa rozkurczowo na bóle brzucha. Wspomaga pracę wątroby. Działa wykrztuśnie, przeciwgrzybicznie i odkażająco.

Ziele angielskie

Jest to niedojrzały owoc wiecznie zielonego drzewa pimentowego.Ma szerokie zastosowanie w kuchni jak i w medycynie- działa głównie w przypadku problemów ze strony układu pokarmowego.Wiedzieliście, że ziele to dodaje się również do wypieków i likierów? Np. Pierników, ciast czekoladowych. Nierozłączny kompan zup, sosów czy marynat mięsnych.

Ziele angielskie działa rozkurczowo na bóle brzucha. Niestrawność. Zapobiega wzdęciom. Neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust. Łagodzi nerwobóle i dolegliwości reumatyczne. Ma działanie odkażające, przeciwgrzybiczne oraz przeciwnowotworowe. Łagodzi bóle gardła oraz korzystnie wpływa na tarczycę.

Szafran

Jest to najdroższa przyprawa świata.Należy używać jej w niewielkiej ilości. Ma intensywny, korzenny lekko ostry smak.

Jest głównym składnikiem hiszpańskiego dania paella. Dodawany jest do ryżu, kawy, chleba, ryb, deserów, owoców morza, warzyw, zup rybnych oraz kuchni azjatyckiej.

Szafran łagodzi objawy depresji i przeziębienia. Poprawia krążenie. Działa przeciwbólowo i antynowotworowo. Pomaga w chorobie wrzodowej. Łagodzi objawy miesiączki- działa rozkurczowo.

Melisa

Cudowne lecznicze ziele znane od wielu wielu lat. Dodaje potrawom orzeźwiającego smaku i ma świeży cytrusowy zapach. Idealnie nadaję się do tworzenia naparów, napojów czy lodów cytrynowych. Dodawać można jej do marynat, sernika, kremu z dyni, sosów czy masła ziołowego.

Melisa znana jest głównie z tego, że działa uspokajająco, koi nerwy i rozluźnia. Ma także wiele innych zdrowotnych właściwości o których należy wiedzieć. Obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę wątroby. Działa rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pomaga na bezsenność, migrenowe bóle głowy, a także na kołatanie serca czy dolegliwości płucne.

To niesamowite, jak zioła i przyprawy mają cudowny wpływ na nasze zdrowie. Polecam używać wielu ziół w swojej kuchni, aby nadać potrawom pysznego smaku i dodatkowo polepszyć stan naszego zdrowia! 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor