Foccacia z oliwkami

Jako przekąska idealnie sprawdzi się chrupiąca foccacia z oliwkami wykonana z mąki orkiszowej. Jeśli jesteście fanami pizzy, to foccacia zapewne bardzo wam posmakuje! Z dodatkiem oliwek, suszonych pomidorów, świeżo mielonej soli i sosem- tworzy przepyszną bułkę.

Bazą jest oliwa extra vergine monini Classico, która sprawi, że chrupiąca foccacia będzie soczysta i dzięki temu zyska niebanalny smak i zapach świeżo skoszonej trawy. Aromat, który wydobywa się z połączenia wszystkich składników, jeszcze bardziej podkręci kubki smakowe. Rewelacja!
Idealna przekąska w sam raz na długie filmowe wieczory. Koniecznie wypróbujcie!

CIASTO:
300 g mąki orkiszowej jasnej
15 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
200 ml wody
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatki do ciasta:
kilka sztuk oliwek
4-5 sztuk suszonych pomidorów
sól gruboziarnista
pieprz gruboziarnisty
oliwa extra vergine

SOS:
3 łyżki oliwy extra vergine
płaska łyżeczka oregano
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:
Do wysokiej misy wsypujemy suche składniki na ciasto. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki. Całość ze sobą łączymy, tak aby powstało gładkie i sprężyste ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy go do małej kwadratowej foremki nasmarowanej wcześniej oliwą z oliwek. Na wierzch ciasta układamy oliwki, suszone pomidory, smarujemy delikatnie oliwą extra vergine, sypiemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210 stopni około 20 minut.
Foccacia z oliwkami świetnie smakuje gdy podana jest z sosem.

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji ZDROWE FAST FOODY aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami na szybkie przekąski. Zaskocz swoich gości podczas spotkania!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Możesz również skorzystać z moich książek kulinarnych ” Zdrowo w 15 minut” i „Zdrowo w 15 minut. Obiady”. Zanjdziesz w nich pomysły na pyszne, szybkie w przygotowaniu dania z ogólnodostępnych składników. Książki dostępne są stacjonarnie w Empiku a także w wielu księgarniach internetowych. 

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor