Makaron ryżowy z łososiem w sezamie

Makaron ryżowy z ŁOSOSIEM W SEZAMIE przygotowany został zaledwie w 10 minut! Jest to danie w stylu azjatyckim. Kto jest miłośnikiem kuchni azjatyckiej pokocha to ekspresowe danie! Jeśli jeszcze nie mieliście nic wspólnego z kuchnią orientalną, zachęcam do wypróbowania!
Ten makaron to mistrzostwo świata!
Spróbujcie koniecznie!

Do przygotowania dania POTRZEBUJECIE:
200g makaronu ryżowego
Filet z łososia 150g-200g
2 małe ząbki czosnku
pół cebuli
mała papryczka pepperoni lub chilli
łyżka sezamu
pół limonki
przyprawa – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (mogą być 2-3 sztuki z zalewy)
łyżka masła klarowanego u mnie ghee
sos sojowy, sos teryiaki, pieprz, sól

Warzywa drobno kroimy. Łososia kroimy w kostkę i marynujemy w łyżce sosu sojowego i świeżo mielonego pieprzu. Na patelni na maśle podsmażamy około 2 minuty drobno pokrojoną cebulkę, po chwili wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz tak samo pokrojoną papryczkę i podsmażamy jeszcze minutę. Po tym czasie dorzucamy zamarynowanego łososia. Całość posypujemy sezamem i polewamy limonką. Mieszamy. Dodajemy łyżeczkę sosu teriyaki doprawiamy solą i wrzucamy wcześniej ugotowany makaron.
Makaron ryżowy z łososiem w sezamie jest rewelacyjny i ekspresowe… a ten smak, warto spróbować 🙂

Smacznego! 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor