Makaron z dynią

Makaron z dynią – brzmi dziwnie, a jest niesamowicie pyszne!
Jak macie pod ręką kawałek dyni, to warto spróbować zrobić to danie. Niebawem zaczyna się sezon, więc warto ten przepis zapisać i zachwycić swoich domowników. Uwierzcie mi danie jest pyszne, ekspresowe i proste w wykonaniu. To danie zrobisz w 15 minut! No to zaczynamy! 🙂

Do przygotowania potrawy potrzebujecie:
ok. 150 g makaronu spaghetti najlepiej z mąki durum u mnie był to ryżowy
pół papryki
garść szpinaku
ćwiartka średniej wielkości dyni
kawałek sera mozzarella
olej kokosowy lub rzepakowy
Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu z cukinii

Makaron gotujemy jak na opakowaniu.
Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy paprykę, szpinak i czosnek. Dusimy kilka minut ok. 3-4 (polecam do dyni dodać troszkę wody z makaronu – ok. 2 łyżki, tak aby nie przywierała do patelni) Doprawiamy.
Dodajemy przecieru lub keczupu z cukinii i mieszamy.
Pozostawiamy danie na mniejszym ogniu jeszcze kilka minut. Wrzucamy ugotowany makaron i drobno pokrojoną mozzarellę. Gotowe!

Smacznego! 😉

Polecam was także pyszne i aromatyczne curry z dynią: https://zdrowow15minut.pl/curry-z-dynia/

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor