MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ to danie niezwykle smaczne, a do tego przygotowane go ekspresowo!

Do przygotowania obiadu POTRZEBUJECIE:
✔ makaron spaghetti najlepiej z mąki durum 100-150g
✔ 5-6 sztuk suszonych pomidorowych z zalewy
✔ pół opakowania mrożonego szpinaku liście lub 100 g świeżego ( u mnie pół na pół)
✔ mały jogurt naturalny
✔ 4 ząbki czosnku
✔sól, pieprz, papryka chilli,
suszone pomidory z czosnkiem
✔ ser feta ( 1/3 opakowania)

Makaron gotujemy jak na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni na oliwie lub maśle klarowanym podsmażamy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy starty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem ( uwaga! nie dajemy dużo soli, ponieważ feta jest słona) Dusimy około 5 minut i po tym czasie dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory. Pod koniec gotowania wlewamy jogurt- 3/4 opakowania (warto do jogurtu dodać odrobinę wody, żeby się nie ściął) Doprawiamy chili. Dodajemy część fety i po około 2-3 minutach wrzucamy ugotowany makaron. Wszystko mieszamy i danie gotowe!
Wykładamy na talerz posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem i dekorujemy resztą fety.

Smacznego! 😉