Meksykańskie burrito

Meksykańskie burrito z kukurydzą i papryczką ostrą❤ Pyszne danie, które koniecznie trzeba przygotować!

Do przygotowania sosu POTRZEBUJEMY:
400 g mięsa mielonego wołowego
pomidory z puszki
200 ml pasatty pomidorowej
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli lub pepperoni
mała cebulka czerwona
pół szklanki kukurydzy
kawałek parmezanu
sól, pieprz, bazylia, czosnek chilli, papryka słodka, kumin

PRZYGOTOWANIE:
Pół cebulki szklimy na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż nam się zeszkli. Dodajemy mięso mielone wołowe. Po chwili wrzucamy starty czosnek, chilli i przyprawiamy pieprzem i solą. Przesmażamy około 5-7 minut, aż przestanie być „różowe”. Gdy mięsko się zrobi (można odlać wodę z tłuszczem) dodajemy passatę pomidorową i pomidory z puszki. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy do smaku u mnie: sól, pieprz, papryka słodka, płatki chilli (opcjonalnie), czosnek granulowany i troszkę kuminu można dodać. Dusimy jeszcze około 15 minut (od czasu do czasu mieszając)
Po ok. 10 min wrzucamy kukurydzę, a pod koniec gotowania dodajemy oregano i bazylię.
Wykładamy tortillę układamy kawałki sera np. bursztyn, zawijamy tortillę jak naleśnika i podpiekamy w grillu elektrycznym około 3-4 minutki. Meksykańskie burrito Gotowe!

Z podanych składników wyjdzie 3-4 sztuki.

Smacznego! 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor