Naleśniki orkiszowe to świetna sprawa gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale również na wytrawnie smakują pysznie. Są to naleśniki idealne, wychodzą mi zawsze! 🙂

POTRZEBUJECIE:
✔1.5 szklanki mąki orkiszowej jasnej (idealne wyjdą też ze zwykłej mąki pszennej)
✔szklankę mleka
✔szczyptę soli
✔3/4 szklanki wody gazowanej
✔2 jajka
Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki, tak aby ciasto było jednolite. Ciasto musi być takie pół gęste. W razie potrzeby podsypać mąką.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej nieprzywierającej patelni (najlepiej nastawić dwie patelnie, będzie szybciej) posmarowanej olejem najlepiej za pomocą pędzelka, jeśli nie mamy przecieramy papierem nasączonym olejem.
Za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Zawszę daję 3/4 chochelki, aby ciasto było cienkie. Smażymy aż boki nie zaczną odchodzić (2-3 minuty) Przekładamy na drugą stronę i smażymy aż się zarumieni (1-2 minuty)
Podajemy z ulubionymi składnikami.

Przepis na naleśniki faszerowane na wytrawnie

Przepis na naleśniki na słodko

Smacznego! 😉