RISOTTO MAKARONOWE Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI to danie było niezwykle pyszne. Dla miłośników makaronów i krewetek będzie wręcz idealne. W smaku bomba! Musicie koniecznie zrobić. Przygotowanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego dania. Risotto makaronowe w porównaniu z ryżem robi się zdecydowanie szybciej, a smakuje tak samo dobrze. A może nawet i lepiej? Sam oceń 😉

Do przygotowania risotto POTRZEBUJECIE:
ok. 150 g makaronu
ok. 10-15 sztuk krewetek
ok.15 sztuk pomidorków koktajlowych
cebulka szalotka
łyżka keczupu z cukinii lub pasatty pomidorowej
ząbek czosnku
łyżeczka masła klarowanego
oliwa z oliwek 1-2 łyżki
starty parmezan (ok. łyźkę)
sól, pieprz, chilli, pietruszka, szczypta cukru/zamienniku

Makaron nastawiamy do gotowania.
Krewetki osuszamy. Przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz delikatnie chilli.
Na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym przesmażyć około 2-3 minuty krewetki. Przełożyć na talerzyk. Na tą samą patelnię dodać oliwę, wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i drobno pokrojony czosnek. Chwilkę przesmażyć. Następnie dodać przecięte na pół pomidorki koktajlowe oraz łyżkę keczupu z cukinii, całość doprawić.
Do sosu dodać wcześniej ugotowany makaron. Podać z krewetkami, posypać starym parmezanem i drobno pokrojoną pietruszką.

*Z przepisu wyszły dwie pyszne porcje.

Smacznego! 😉

Więcej inspiracji na moim Instagramie 🙂