Spaghetti z dynią i tofu

SPAGHETTI Z DYNIĄ I TOFU to przepyszne, zdrowe, wegetariańskie i mocno dyniowe i danie. Jest oczywiście łatwe i szybkie w przygotowaniu!
Brzmi pysznie nie? Sezon na dynię trwa, więc warto spróbować w połączeniu z tofu i makaronem. Dynia świetnie komponuje się w tym wydaniu.

Do przygotowania dania potrzebujecie:
150-200 g makaronu spaghetti
opakowanie wędzonego lub naturalnego tofu ( marynujemy w łyżce sosu sojowego i pieprzu, oliwie, papryce ostrej, słodkiej i wędzonej – po szczypcie)
250-300 g upieczonej dyni, pokrojonej w kosteczkę (może być surowa-wtedy od niej rozpoczynamy smażenie)
1 papryka czerwona
1 cebula
Ok. 6 sztuk pieczarek
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chilli w płatkach lub papryki ostrej, czosnek granulowany, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sos sojowy

Warzywa kroimy. Makaron nastawiamy do gotowania.

Na dużej patelni na oleju smażymy chwilkę pokrojone i wcześniej zamarynowane tofu, dodajemy cebulkę i gdy się lekko zeszkli wrzucamy paprykę. Po chwili pieczarki. Całość przyprawiamy. Podsmażamy chwilkę aż papryka i pieczarki zmiękną. Dodajemy dynię i chwilę dusimy, od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron się ugotuje, wrzucamy go na patelnię do warzyw, doprawiamy sosem sojowym oraz mieszkanką suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem. Gotowe! Spaghetti z dynią i tofu to fantastyczny pomysł na szybkie danie!

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji ZUPY gdzie z pewnością znajdziesz dla siebie ulubioną, aromatyczną i pyszną zupę! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj im zdrowe pierwsze danie!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor