TARTA ORKISZOWA Z MUSEM BORÓWKOWYM I JABŁKAMI W CYNAMONIE❤

To nie wypiek w 15 minut, ale bardzo smaczna tarta, którą warto zrobić na rodzinną okazję 🙂

Do przygotowania tarty POTRZEBUJECIE:
✔100g masła
✔200g mąki orkiszowej jasnej
✔60g erytrytolu lub ksylitolu
✔szczypta soli
✔1 żółtko
✔odrobina wody

Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy tworząc gładką kulę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1h.

Nadzienie tarty:
✔2 jabłka
✔cynamon (im więcej tym lepiej- smaczniej;) )
✔ łyżka erytrolu
✔ 2 łyżki musu borówkowego (ja użyłam domowego)
✔płatki migdałowe

Jabłka kroimy w cienkie plasterki i łączymy z cukrem i cynamonem.
Blaszkę do tarty smarujemy oliwą lub masłem i przy użyciu palców rozkładamy równo na niej ciasto.
Do nagrzanego piekarnika na około 190-200° wrzucić spód do podpieczenia się na około 10 minut. Po wyjęciu spodu, posmarować musem borówkowym i ułożyć wcześniej przygotowane jabłka.

Na koniec posypać tartę prażonymi płatkami migdałowymi i piec w piekarniku na jakieś 35-40 min.

Smacznego! 😉