Poznaj przepis na ekspresową zupę a’la pomidorową z pierożkami tortellini.
Jak raz jej spróbujesz, zakochasz się w niej i zostanie z Tobą na stałe. Jest szybka i łatwa w wykonaniu, więc każdy porawdzi sobie z jej przygotowaniem. A nawet najbardziej zabiegane osoby zaskoczy szybkość jej wykonania.
Pierożki tortellini pasują nie tylko jako danie głowne w połączeniu z sosem ale również świetnie sprawdzają się do pysznych i aromatycznych zup.
Nie ma na co czekać, zabieramy się do roboty! 🙂
Do przygotowania zupy potrzeba:
opakowanie ulubionych tortellini (u mnie ricotta i szpinak)
700 ml pasatty pomidorowej
1 litr bulionu warzywnego
1 większą cebula szalotka
2 ząbki czosnku
garść tartego parmezanu
80 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, dwie szczypty cukru, oregano, bazylia, cebulka grabulowana, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka słodka
łyżeczkę pasty chili (można zamienić na sambal oelek)
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W granku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę szalotkę.
- Gdy się lekko zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz łyżeczkę pasty chili.
- Podsmażamy 2-3 minuty.
- Następnie wlewamy bulion i pasattę pomidorową. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut.
- Całość przyprawiamy do smaku.
- Dodajemy surowe tortellini, wlewamy śmietankę i gotujemy około 2 minuty- nie dłużej, aby nie rozgotować pierożków.
- Na koniec dodajemy starty parmezan. Mieszamy i podajemy na talerze dekorując bazylią i parmezanem. Zupa pomidorowa z tortellini gotowa!
Smacznego! 🙂
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI gdzie z pewnością można się zainspirować przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!
Godny uwagi będzie MAKARON Z CUKINIĄ I MOZZARELLĄ czy PLACKI Z CUKINII.
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście
Zapraszam! 🙂