
Masz ochotę na burgera? To kolejnym świetnym pomysłem na zdrowy fast food jest wege burger z ciecierzycy podany z pieczonymi frytkami z batatów oraz domową kapustą kiszoną. Domowe wege burgery to z pewnością najlepsze zdrowe zamienniki klasyków, przekonaj się sam!
Do zrobienia potrzeba:
puszka ciecierzycy 400g
1 łyżka mąki kukurydzianej lub innej
po większej szczypcie: pieprzu, soli, czosnku, kuminu rzymskiego, papryki słodkiej/ostrej oraz natki pietruszki
2 małe ząbki czosnku
mała cebula szalotka lub pół zwykłej cebuli
pół startej marchewki
Przygotowanie:
- Czosnek oraz cebulkę drobno kroimy.
- Ciecierzycę płukamy i wszystkie składniki ze sobą łączymy w misie.
- Całość dokładnie blendujemy.
- Następnie formujemy koltleciki i smażymy na oleju lub oliwie po 3 minuty z każdej strony.
Uwaga! Należy bardzo ostrożnie przekładać kotlety, bo są bardzo kruche i mogą się łatwo rozpadać. - Bułki na burgery podpiec chwilę w nagrzanym piekarniku.
- Następnie bułki posmarować sosem. U mnie był to ajwar. Można użyć sosu pomidorowego albo keczupu.
- Warzywa które znalazły się w burgerze to: papryczka jalapeno, pomidor, ogórek, roszponka, czerwona cebula oraz pieprz sól.
Taki wege burger z ciecierzycy to świetna alternatywa dla niezdrowych fast foodów. W smaku jest niesamowity i jak raz zrobisz, to prawdopodobnie możesz się pożegnać z niezdrowymi wysokokalorycznymi burgerami!
Smacznego! 🙂
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pysznyą słodką przekąską!