Wege burger z ciecierzycy

Masz ochotę na burgera? To kolejnym świetnym pomysłem na zdrowy fast food jest wege burger z ciecierzycy podany z pieczonymi frytkami z batatów oraz domową kapustą kiszoną. Domowe wege burgery to z pewnością najlepsze zdrowe zamienniki klasyków, przekonaj się sam!

Do zrobienia potrzeba:
puszka ciecierzycy 400g
1 łyżka mąki kukurydzianej lub innej
po większej szczypcie: pieprzu, soli, czosnku, kuminu rzymskiego, papryki słodkiej/ostrej oraz natki pietruszki
2 małe ząbki czosnku
mała cebula szalotka lub pół zwykłej cebuli
pół startej marchewki

Przygotowanie:

  1. Czosnek oraz cebulkę drobno kroimy.
  2. Ciecierzycę płukamy i wszystkie składniki ze sobą łączymy w misie.
  3. Całość dokładnie blendujemy.
  4. Następnie formujemy koltleciki i smażymy na oleju lub oliwie po 3 minuty z każdej strony.
    Uwaga! Należy bardzo ostrożnie przekładać kotlety, bo są bardzo kruche i mogą się łatwo rozpadać.
  5. Bułki na burgery podpiec chwilę w nagrzanym piekarniku.
  6. Następnie bułki posmarować sosem. U mnie był to ajwar. Można użyć sosu pomidorowego albo keczupu.
  7. Warzywa które znalazły się w burgerze to: papryczka jalapeno, pomidor, ogórek, roszponka, czerwona cebula oraz pieprz sól.

Taki wege burger z ciecierzycy to świetna alternatywa dla niezdrowych fast foodów. W smaku jest niesamowity i jak raz zrobisz, to prawdopodobnie możesz się pożegnać z niezdrowymi wysokokalorycznymi burgerami!

Smacznego! 🙂

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂

Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pysznyą słodką przekąską!

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor