Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii to hit! Rozpoczął się właśnie sezon na cukinię, więc koniecznie trzeba zrobić to ciacho, jest rewelacyjne! Kruche z wierzchu i wilgotne w środku, a do tego przepyszne 🙂
Bez cukru, całkiem legalne, cukinia nie jest wyczuwalna, także idealne dla osób na diecie i tych, którzy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe! Małymi kroczkami, zamieniając złe produkty w potrawach na te dobre, możemy utrwalić sobie dobre nawyki, co przyczyni się również do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Z czasem zmieni się też i nasza sylwetka oraz polepszy stan zdrowia! Małymi kroczkami możemy osiągnąć bardzo dużo. Nie ma odpowiedniego momentu aby zacząć, zacznij tu i teraz! A obiecuję polepszy się Twoje życie!
Ciasto z cukinii zachwyci nie tylko was, ale również waszych domowników, obiecuję, znam to z doświadczenia ! 🙂

Do przygotowania ciasta z cukinii potrzeba:

2 jaja
330g startej cukinii
200g mąki orkiszowej jasnej/może być pszenna jasna tortowa
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
7-8 łyżek erytrolu (jeśli wolisz bardziej słodkie, daj więcej łyżek)
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
kilka sztuk orzechów włoskich (można pominąć)

Cukinię ścieramy na tarce i odstawiamy na chwilę, zasypując delikatnie solą, tak aby puściła wodę. Jajka przekładamy do większej misy i ubijamy dodając po trochę erytrolu. Ubijając dalej na mniejszych obhrotach dodajemy powoli oleju. Suche składniki połączyć ze sobą, dodać odciśniętą cukinię oraz ubite jajka. Całość zmiksować. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180° około 45-50 minut (po 40 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny)
Ciasto z cukinii gotowe!

Obecnie jest też sezon na maliny- podrzucam hit Instagrama czyli przepis na BROWNIE Z MALINAMI

Smacznego! 😉

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 😉

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor