Dziś mam dla Was przepis na mega aromatyczne danie: CURRY Z DYNIĄ. Danie to jest wegańskie i bezglutenowe, smakuje rewelacyjnie. Przysięgam, że po zrobieniu je pokochacie 🙂

Do przygotowania curry potrzebujecie:
pół średniej wielkości dyni
szklankę ryżu jaśminowego
200 ml mleczka kokosowego
1-2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
mała papryczka pepperoni
pół łyżeczki zielonej pasty curry
2 łyżeczki domowego keczupu z cukinii (zamiennie passatta pomidorowa)
pół szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, kurkuma, kumin, papryka słodka, suszone pomidory

Dynię kroimy na kawałki, cebulkę, papryczkę i czosnek drobno siekamy. Nastawiamy ryż i gotujemy wg opakowania.
Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy ok 4-5 min pokrojoną dynię. Dodajemy cebulę i paprykę. Mieszamy. Wrzucamy starty czosnek i curry. Po chwili wlewamy bulion i gotujemy około 5 min, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mleko kokosowe i dwie łyżeczki keczupu z cukinii. Gotujemy ok. 10 min, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. GOTOWE! Danie to w sam raz sprawdzi się na zimniejsze dni ponieważ mocno rozgrzeje nasz organizm. Dodatkowo curry z dynią jest zdrowe i niesamowicie pyszne!

Smacznego! 😉