Bułki orkiszowe z ziarnami – czarnuszką i siemieniem lnianym

Przepis jest bardzo prosty a wykonanie ekspresowe!
Bułki wyszły mięciutkie, puszyste i chrupiące.
Zdecydowanie mój nr 1. Przepis został przetestowany kilkanaście razy, z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że za każdym razem wychodzą obłędnie pyszne

Do przygotowania bułeczek potrzebujecie:
✔400g mąki orkiszowej jasnej
✔2 łyżki oliwy z oliwek
✔łyżeczka soli
✔płaska łyżeczka cukru
✔ok.250 ml letniej (tylko lekko ciepłej) wody
✔ 2 łyżki siemienia lnianego
✔ łyżka czarnuszki
✔ 2 łyżki otrąb pszennych
✔1,5 łyżeczki suchych drożdży (mogą być świeże, wtedy- 15g)


Wszystkie składniki ze sobą łączymy i krótko wyrabiamy do połączenia się składników (masa ma być wilgotna)

Miseczkę smarujemy delikatnie oliwą i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h, przykrywając suchą ściereczką.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.


Po godzinie blaszkę wykładamy papierem i formujemy bułeczki, składając jak sakiewki (formujemy placek i boki zawijamy do środka)
Bułeczki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 10-20 minut również w ciepłe miejsce.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°
Po wyrośnięciu smarujemy bułeczki jajem lub mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku około 15 minut w 200°gotowe!

Z podanego przepisu wyszło mi 5 sztuk
To jak? Kto się skusi na swoje własne bułeczki??

Smacznego! 😉