Pizza na tortilli

Pyszna, chrupiąca, ekspresowa czyli fit pizza na tortilli robiona dosłownie w 5 minut!
Pizzę robi się na patelni pod przykryciem. W smaku przypomina włoską, ekstra cienką pizzę. Bardzo często gości w naszym domu, jaki obiad kolacja lub przekąska imprezowa.

Wystarczy tylko na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu położyć placek tortilli na minutkę. Po tym czasie zdjąć z palnika, przełożyć na drugą stronę, posmarować sosem pomidorowym, dodać ulubionych składników i na małym ogniu pod przykryciem podpiekać do momentu roztopienia się sera (3-4 minuty) przy czym warto kontrolować, żeby się nie przypaliła!

Drugim jeszcze szybszym patentem jest ułożenie wszystkich składników na placku. Starannie przełożyć tortillę na rozgrzaną patelnię i podpiekać pod przykryciem na małym ogniu do momentu roztopienia się sera.

Składniki możecie dobrać dowolne, to co aktualnie macie w lodówce ( tu polecam czyszczenie lodówki) U mnie pizza na tortilli zawiera szynkę parmeńska, mozzarellę z zalewy, pomidorki koktajlowe, cebulę i papryczki ostre.
Pizzę przyprawiam na koniec suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, solą i pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Tortillę o dobrym składzie możecie dostać w Biedronce lub czasami Lidlu. Zawsze też taki placek można zrobić samemu 🙂

Smacznego! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor