Naleśniki orkiszowe z szynką parmeńską i mozzarellą

NALEŚNIKI ORKISZOWE Z MOZZARELLĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ ❤
Istny kosmos smakowy 🙂

Potrzebujecie:
✔ 1.5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
✔ szklankę mleka
✔szczypta soli
✔3/4 szklanki wody gazowanej
✔2 jajka

NADZIENIE:
✔ 3-4 plastry szynki parmeńskiej
✔ pół czerwonej cebuli
✔ ząbek czosnku
✔ pół czerwonej papryki
✔ 5-6 sztuk pomidorków koktajlowych
✔2 łyżki czerwonego pesto (można dać passattę)
✔ 2-3 łyżki passatty pomidorowej
✔ oliwa z oliwek
✔5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
✔sól, pieprz, papryka słodka/ostra, bazylia, czosnek

Na oliwie podsmażamy chwilkę cebulkę, Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Po chwili wrzucamy paprykę i smażymy około 2-3 minutki. Dodajemy resztę pokrojonych w kosteczkę składników, przyprawiamy, podsmażamy chwilkę i całość zalewamy passattą. Zostawiamy na ogniu około 2-3 minuty i danie jest gotowe.

NALEŚNIKI:
Składniki łączymy i smażymy na patelni naleśnikowej posmarowanej papierem nasączonym oliwą.
Uważam, że naleśniki orkiszowe wychodzą idealne, są mega pyszne i lepsze niż z mąki pszennej.
Na każdego naleśnika nakładamy po dużej łyżce farszu i zwijamy w sakiewkę. Na wierzch każdego naleśnika układamy plastry mozzarelli oraz posypujemy przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Naleśniki układamy na suchej patelni i smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu roztopienia się sera.
Danie może nie jest mega ekspresowe, ale jak mamy przygotowane wcześniej naleśniki to robi się bardzo szybko.

Miłośnikom wytrawnych naleśników polecam zrobić naleśniki orkiszowe w wersji z mozzarellą i szynką parmeńską.

Smacznego! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor