Hitem lata jest krem z brokułów i cukinii, a z dodatkiem serka śmietankowego smakuje rewelacyjnie. Przekonaj się sam! W tym kremie zakochała się cała moja rodzina. Warto spróbować, ponieważ zupy są bardzo zdrowe, można przemycić do nich wiele warzyw, które zawierają mnóstwo wartościowych składników. Krem robi się bardzo szybko i jest łatwy w wynonaniu.

Do wykonania kremu potrzebujecie:
✔ 1 brokuł
✔ 1 mała cukinia
✔ pół serka śmietankowego (Twoj Smak, lub z Lidla- z dobrym składem)
✔1 cebula
✔łyżka masła klarowanego lub zwykłego
✔ 3 ząbki czosnku
✔2-3 małe ziemniaki
✔sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, kurkuma
✔1 l wody
✔pół litra bulionu ( lub bulion warzywny BIO w kostce – z dobrym składem of course!)
✔ grzanki z chleba, podsmażone na suchej patelni polane oliwa z oliwek i posypane bazylią

Cebulę, ziemniaki i cukinię kroimy w kostkę. Czosnek w paseczki, a z brokuła rozdzielamy różyczki. Nastawiamy wodę, którą doprowadzamy do wrzenia. Jeśli używamy kostki wrzucamy ją od razu do wody.
Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy cebulę, gdy się lekko zarumieni dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Następnie dodajemy ziemniaki oraz cukinię i podsmażamy około 4-5 minut.
Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy podsmażone warzywa oraz brokuła dodając do wywaru łyżkę sosu sojowego.
Gotujemy około 15 min pod przykryciem.
Następnie do szklanki wrzucamy pół opakowania serka śmietankowego i chochelkę naszego wywaru, energicznie mieszając. Zdejmujemy zupę z gazu, wlewamy wymieszany serek, doprawiamy solą, pieprzem i małą ilością kurkumy oraz opcjonalnie chilli.

Całość dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku jeśli trzeba i podajemy z grzankami. Na koniec krem z brokułów i cukinii dekorujemy pestkami dyni i jogurtem naturalnym, ponieważ to jeszcze bardziej podkręci jego wyśmienity smak!
Gotowe!

Smacznego! 😉