Keczup z cukinii

Przepis na najelpszy keczup z cukinii

Keczup z cukinii to idealny, zdrowszy zamiennik sklepowego keczupu.

W smaku jest jeszcze lepszy i obiecuję, cukinia nie jest w nim wyczuwalna. Idealnie nadaje się do kanapek, pizzy, sosów, jako dodatek do makaronów, zapiekanek i wielu innych potraw. Sezon na cukinię dopiero się rozpoczyna, także polecam zaopatrzyć się w słoiczki, znaleźć wolny weekend i działać w kuchni z keczupem.

Ja zamykam ten cenny sos w małych słoiczkach. Zawsze jeden słoiczek idzie na pizzę, część dodaję jako bazę a resztę jako sos do pizzy.

Do przygotowania keczupu potrzebujecie:
około 1.5-2 kg obranej cukinii
pół kg cebuli
pół szklanki octu jabłkowego lub zwykłego
niecałe pół szklanki cukru lub ksylitolu
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej lepszej jakości- np Pudliszki) każdy po 200g
garść soli
pieprz, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
Cukinię ścieramy na tarce lub szatkujemy.
Cebulę kroimy na kawałki (nie musi być dokładnie)
W dużej misce łączymy cukinię z cebulą, zasypujemy garścią soli i odstawiamy na 6-8 godzin a najlepiej na całą noc, tak żeby cukinia puściła wodę.

Przygotowanie:

  1. Do większego garnka wrzucamy cukinię z cebulą wraz z wodą, którą puściła cukinia i gotujemy około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie wlewamy ocet i cukier i gotujemy kolejne 10 minut również od czasu do czasu mieszając.
  3. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z przyprawami (po łyżeczce każdej) Ja dodałam jeszcze trochę chili, ponieważ lubimy keczup na ostro.
  4. Gotujemy jeszcze 10 minut.
  5. Następnie całość blendujemy i wlewamy do wcześniej wyparzonych i osuszonych małych słoiczków.
  6. Słoiki zakręcamy i odwracamy nakrętką do dołu w celu zapasteryzowania i zostawiamy tak najlepiej na cały dzień.
    U mnie wyszło 10 małych słoiczków.

Smacznego! 😉

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 

Na obiad polecam zrobić MAKARON W SOSIE BROKUŁOWO-SEROWYM przepyszny i szybki w przygotowaniu 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor