Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami wykonane z ciasta na chałkę to przepyszna przekąska idealna dla fanów zarówno chałki jak i słodkich truskawek. Mięciutkie lekko chrupiące z wierzchu ciasto z kwaśno słodkim smakiem truskawek. Bez cukru, z mąki orkiszowej to w sam raz przekąska dla osób które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę.

Do przygotowania słodkich bułeczek potrzeba:
415 g mąki orkiszowej jasnej
50 g masła
25 g świeżych drożdży
200 ml lekko ciepłego mleka
5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
płaska łyżeczka cukru (potrzebne aby drożdże mogły wyrosnąć)

Nadzienie:
pół kg truskawek pokrojonych w ćwiartki zmieszanych z łyżką erytrolu

Kruszonka:
10 g miękkiego masła
2 Łyżki mąki
Łyżka ksylitolu

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru do połączenia się składników.
  2. Suche składniki łączymy a następnie dodajemy masło. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto około 10 minut.
  3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworzymy kształt drożdżówek.
  5. Na środek każdej bułeczki wykładamy po 2 łyżki truskawek.
  6. Posypujemy kruszonką a następnie brzegi smarujemy jajem.
  7. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach góra-dół.
  8. Sprawdzamy po 20 minutach ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze. Po tym czasie nasze drożdżówki z truskawkami są gotowe!

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji WYPIEKI jeśli chcesz zainspirować się innymi pieczonymi pysznościami!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście. Zapraszam!

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor