Drożdżówki z truskawkami wykonane z ciasta na chałkę to przepyszna przekąska idealna dla fanów zarówno chałki jak i słodkich truskawek. Mięciutkie lekko chrupiące z wierzchu ciasto z kwaśno słodkim smakiem truskawek. Bez cukru, z mąki orkiszowej to w sam raz przekąska dla osób które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę.
Do przygotowania słodkich bułeczek potrzeba:
415 g mąki orkiszowej jasnej
50 g masła
25 g świeżych drożdży
200 ml lekko ciepłego mleka
5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
płaska łyżeczka cukru (potrzebne aby drożdże mogły wyrosnąć)
Nadzienie:
pół kg truskawek pokrojonych w ćwiartki zmieszanych z łyżką erytrolu
Kruszonka:
10 g miękkiego masła
2 Łyżki mąki
Łyżka ksylitolu
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru do połączenia się składników.
- Suche składniki łączymy a następnie dodajemy masło. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto około 10 minut.
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworzymy kształt drożdżówek.
- Na środek każdej bułeczki wykładamy po 2 łyżki truskawek.
- Posypujemy kruszonką a następnie brzegi smarujemy jajem.
- Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach góra-dół.
- Sprawdzamy po 20 minutach ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze. Po tym czasie nasze drożdżówki z truskawkami są gotowe!
Smacznego! 😉
Zapraszam do sekcji WYPIEKI jeśli chcesz zainspirować się innymi pieczonymi pysznościami!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście. Zapraszam!