Naleśniki waniliowe z bananem to pyszna propozycja na obiad na słodko, ale nie tylko, ponieważ na kolację, deser czy słodkie śniadanie sprawdzą się idelanie.
Naleśniki są z mąki orkiszowej, z której według mnie wychodzą najlepsze, cieniutkie, sprężyste a po bokach lekko chrupiące! Ten przepis na naleśniki jest genialny, sprawdź koniecznie :))
Przepis na naleśniki:
Do przygotowania naleśników potrzebujemy:
1.5 szklanki mąki orkiszowej jasnej (idealne wyjdą też ze zwykłej mąki pszennej)
szklankę mleka
szczyptę soli
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
Dodatkowo:
Serek waniliowy
Banan
Orzechy włoskie
Krem czekoladowy
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki, tak aby ciasto było jednolite. Ciasto musi być takie pół gęste. W razie potrzeby podsypać mąką.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej nieprzywierającej patelni (najlepiej nastawić dwie patelnie, będzie szybciej) posmarowanej olejem najlepiej za pomocą pędzelka, jeśli nie mamy przecieramy papierem nasączonym olejem.
- Za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Zawszę daję 3/4 chochelki, aby ciasto było cienkie.
- Smażymy aż boki nie zaczną odchodzić (2-3 minuty)
- Przekładamy na drugą stronę i smażymy aż się zarumieni około minutę, dwie 🙂
Każdego naleśnika smarujemy ulubionym serkiem waniliowym homogenizowanym, zawijamy w rulonik lub trójkąty, układamy plasterki banana, polewamy opcjonalnie gorzką czekoladą i kruszymy orzechami włoskimi 🙂 Naleśniki waniliowe z bananem gotowe!
Smacznego 😉
Zapraszam do sekcji WEGE aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie a przede wszystkim zdrowe dania bez dodatku mięsa ! Przygotuj sobie coś wege! 🙂
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂