Naleśniki waniliowe z bananem

Naleśniki waniliowe z bananem to pyszna propozycja na obiad na słodko, ale nie tylko, ponieważ na kolację, deser czy słodkie śniadanie sprawdzą się idelanie.
Naleśniki są z mąki orkiszowej, z której według mnie wychodzą najlepsze, cieniutkie, sprężyste a po bokach lekko chrupiące! Ten przepis na naleśniki jest genialny, sprawdź koniecznie :))

Przepis na naleśniki:

Do przygotowania naleśników potrzebujemy:
1.5 szklanki mąki orkiszowej jasnej (idealne wyjdą też ze zwykłej mąki pszennej)
szklankę mleka
szczyptę soli
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka

Dodatkowo:

Serek waniliowy
Banan
Orzechy włoskie
Krem czekoladowy

  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki, tak aby ciasto było jednolite. Ciasto musi być takie pół gęste. W razie potrzeby podsypać mąką.
  2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej nieprzywierającej patelni (najlepiej nastawić dwie patelnie, będzie szybciej) posmarowanej olejem najlepiej za pomocą pędzelka, jeśli nie mamy przecieramy papierem nasączonym olejem.
  3. Za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Zawszę daję 3/4 chochelki, aby ciasto było cienkie.
  4. Smażymy aż boki nie zaczną odchodzić (2-3 minuty)
  5. Przekładamy na drugą stronę i smażymy aż się zarumieni około minutę, dwie 🙂

Każdego naleśnika smarujemy ulubionym serkiem waniliowym homogenizowanym, zawijamy w rulonik lub trójkąty, układamy plasterki banana, polewamy opcjonalnie gorzką czekoladą i kruszymy orzechami włoskimi 🙂 Naleśniki waniliowe z bananem gotowe!

Smacznego 😉

Zapraszam do sekcji WEGE aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie a przede wszystkim zdrowe dania bez dodatku mięsa ! Przygotuj sobie coś wege! 🙂

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor