Kluski leniwe z cynamonową posypką

Kluski leniwe z cynamonową posypką to prosty i smaczny przepis na bezmięsne i zdrowe danie. Świetnie sprawdzi się jako obiad albo deser. Dzieciaki z pewnością pokochają ten przepis, ale nie tylko, my również kochamy. Pierogi leniwe to ekspresowe danie! Przede wszystkim przygotujesz je ekspresowo i będziesz się rozkoszowaćich smakiem!

Do przygotowania potrzeba:
250g twarogu półtłustego
1 jajko
4 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli

Polewa: roztopione masło +cynamon + erytrol/inne słodzidło

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser rozdrabniamy/ miksujemy.
  2. Następnie dodajemy jajko, sól i mąki ( w razie potrzeby, jak ser jest zbyt wodnisty- dać troszkę więcej mąki)
  3. Wszytskie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ugniatamy gładkie ciasto.
  4. Odrywamy po kawałku, tworzymy wałek i kroimy skośnie na kawałki. W razie potrzeby podsypywać blat mąką, żeby kluski się nie kleiły.
  5. Kluski wrzucamy do zagotowanej i osolonej wody.
  6. Gotujemy do momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.
  7. Następnie kluski wykładamy na talerze i polewamy wcześniej przygotowaną polewą.

Kluski leniwe z cynamonową posypką gotowe! Cynamon sprawi, że danie jeszcze bardziej zyska nba smaku! Nie rezygnujcie z niego 🙂

Smacznego! 🙂

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor