PAD THAI z polędwicą wieprzową jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Podawane jest z kurczakiem, krewetkami lub tofu. Ja postanowiłam wykorzystać polędwiczkę wieprzową i powiem wam… palce lizać! Koniecznie spróbujcie pad thai w tej wersji, dlatego że jest to znakomite danie. Z pewnością wam posmakuje i zostanie na stałe w waszym menu.
Do przygotowania potrzebne będą:
polędwica wieprzowa 400g
kiełki fasoli mung
limonka
pokruszone orzeszki ziemne
3 łyżkisosu rybnego
sos ostrygowy 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
makaron ryżowy ok 200g
3 małe ząbki czosnku
olej do smażenia 1-2 łyżki
cebula dymka
cukier trzcinowy 3 łyżki
pół łyżeczki pasty harissa lub płatków chilli
2 jajka
SOS: cukier + sos rybny + łyżka sosu ostrygowego + pasta harissa + sok z połowy limonki
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowanoiu.
- Polędwiczkę kroimy w plastry i smażymy w woku (lub dużej patelni) na oleju około 7 minut.
- Po tym czasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
- Następnie dodajemy makaron, mieszamy i dodajemy wcześniej przygotowany sos.
- Wszystko razem mieszamy, dodając łyżkę sosu sojowego.
- Odkładamy całość na bok patelni i wbijamy dwa jajka.
- Czekamy moment, aż się jajka lekko zetną.
- Danie posypujemy w międzyczasie świeżo mielonym pieprzem i płatkami chilli.
- Następnie dodajemy trochę cebulki dymki oraz kiełków i mieszany jeszcze około 2 minuty.
- Wykładamy na talerz, posypujemy pozostałą dymką i orzeszkami.
- Dodajemy resztę kiełków i ćwiartkę limonki. Gotowe!
Pad thai z polędwicą wieprzową to naprawdę świetne i oryginale danie! Warto spróbować 🙂
Smacznego! 😉
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pysznyą słodką przekąską!
Godne uwagi będą PIECZONE KOTLETY Z KASZY I BROKUŁA 🙂