Makaron na ostro po azjatycku to jedno z tych dań, które robi się naprawdę szybko a smakuje rewelacyjnie! Jeśli jesteś fanem kuchni chińskiej to danie posmakuje Ci napewno ! Jeśli jeszcze nie próbowałeś, bardzo polecam! Zakochasz się w tym daniu 🙂
Do przygotowania potrzebujecie:
około 150 g makaronu chow mein lub mie
250g polędwicy wieprzowej
połowa papryki czerwonej
pół papryki żółtej
jedna mała marchewka
200g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
ząbek czosnku
cebula
2 cm świeżego imbiru
szczypiorek/dymka
sos sojowy, sos teryiaki, olej sezamowy, sezam, czosnek granulowany, pieprz, olej
- Poledwiczkę kroimy w cienkie plastry. Oprószamy mąką ziemniaczaną, dodajemy świeżo mielony pieprz i lyżkę sosu sojowego.
- Dokładnie mieszamy.
- Cebulkę kroimy w piórka, czosnek i imbir w drobną kosteczkę.
- Marchewkę oraz papryki w paski.
- Na dużej patelni lub w woku na rozgrzanym oleju podsmażamy około 3-4 minuty polędwicę, tak aby była lekko zarumieniona.
- Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu aż się delikatnie zeszkli.
- Dodajemy czosnek i imbir.
- Podsmażamy minutę po czym dodajemy papryki, marchew oraz fasolkę.
- Całość dusimy kilka minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
- Następnie doprawiamy do smaku pieprzem, sosem sojowym i czosnkiem granulowanym.
- Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i przyprawiamy sosem sojowym, sosem teryiaki oraz olejem sezamowym.
- Na koniec całość posypujemy sezamem, dymką oraz papryczkami chili.
Nasz makaron na ostro po azjatycku gotowy!!
Smacznego ! 😉
W mojej książce ” Zdrowo w 15 minut” znajdziecie kilka fantastycznych przepisów zarówno kuchni orientalnej jak i tradycyjnej 🙂
Książka dostępna jest w księgarniach internetowych oraz stacjonarnie w Empiku.
Więcej codziennych inspiracji znajdziecie na moim Instagramie i Facebooku 🙂
Zapraszam do sekcji MAKARONY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!