Makaron na ostro po azjatycku to jedno z tych dań, które robi się naprawdę szybko a smakuje rewelacyjnie! Jeśli jesteś fanem kuchni chińskiej to danie posmakuje Ci napewno ! Jeśli jeszcze nie próbowałeś, bardzo polecam! Zakochasz się w teym daniu 🙂

Do przygotowania potrzebujecie:
około 150 g makaronu chow mein lub mie
250g polędwicy wieprzowej
połowa papryki czerwonej
pół papryki żółtej
jedna mała marchewka
200g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
ząbek czosnku
cebula
2 cm świeżego imbiru
szczypiorek/dymka
sos sojowy, sos teryiaki, olej sezamowy, sezam, czosnek granulowany, pieprz, olej

Poledwiczkę kroimy w cienkie plastry. Oprószamy mąką ziemniaczaną, dodajemy świeżo mielony pieprz i lyżkę sosu sojowego. Dokładnie mieszamy. Cebulkę kroimy w piórka, czosnek i imbir w drobną kosteczkę. Marchewkę oraz papryki w paski. Na dużej patelni lub w woku na rozgrzanym oleju podsmażamy około 3-4 minuty polędwicę, tak aby była lekko zarumieniona. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu aż się delikatnie zeszkli. Dodajemy czosnek i imbir. Podsmażamy minutę po czym dodajemy papryki, marchew oraz fasolkę. Całość dusimy kilka minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Następnie doprawiamy do smaku pieprzem, sosem sojowym i czosnkiem granulowanym. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i przyprawiamy sosem sojowym, sosem teryiaki oraz olejem sezamowym. Na koniec całość posypujemy sezamem, dymką oraz papryczkami chili.
Nasz makaron na ostro po azjatycku gotowy!!

Smacznego ! 😉

W mojej książce ” Zdrowo w 15 minut” znajdziecie kilka fantastycznych przepisów zarówno kuchni orientalnej jak i tradycyjnej 🙂
Książka dostępna jest w księgarniach internetowych oraz stacjonarnie w Empiku.
https://www.empik.com/zdrowo-w-15-minut-maciurzynska-marta,p1267624152,ksiazka-p

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie na moim Instagramie i Facebooku 🙂