Makaron na ostro po azjatycku

Makaron na ostro po azjatycku to jedno z tych dań, które robi się naprawdę szybko a smakuje rewelacyjnie! Jeśli jesteś fanem kuchni chińskiej to danie posmakuje Ci napewno ! Jeśli jeszcze nie próbowałeś, bardzo polecam! Zakochasz się w tym daniu 🙂

Do przygotowania potrzebujecie:
około 150 g makaronu chow mein lub mie
250g polędwicy wieprzowej
połowa papryki czerwonej
pół papryki żółtej
jedna mała marchewka
200g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
ząbek czosnku
cebula
2 cm świeżego imbiru
szczypiorek/dymka
sos sojowy, sos teryiaki, olej sezamowy, sezam, czosnek granulowany, pieprz, olej

  1. Poledwiczkę kroimy w cienkie plastry. Oprószamy mąką ziemniaczaną, dodajemy świeżo mielony pieprz i lyżkę sosu sojowego.
  2. Dokładnie mieszamy.
  3. Cebulkę kroimy w piórka, czosnek i imbir w drobną kosteczkę.
  4. Marchewkę oraz papryki w paski.
  5. Na dużej patelni lub w woku na rozgrzanym oleju podsmażamy około 3-4 minuty polędwicę, tak aby była lekko zarumieniona.
  6. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu aż się delikatnie zeszkli.
  7. Dodajemy czosnek i imbir.
  8. Podsmażamy minutę po czym dodajemy papryki, marchew oraz fasolkę.
  9. Całość dusimy kilka minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  10. Następnie doprawiamy do smaku pieprzem, sosem sojowym i czosnkiem granulowanym.
  11. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i przyprawiamy sosem sojowym, sosem teryiaki oraz olejem sezamowym.
  12. Na koniec całość posypujemy sezamem, dymką oraz papryczkami chili.
    Nasz makaron na ostro po azjatycku gotowy!!

Smacznego ! 😉

W mojej książce ” Zdrowo w 15 minut” znajdziecie kilka fantastycznych przepisów zarówno kuchni orientalnej jak i tradycyjnej 🙂
Książka dostępna jest w księgarniach internetowych oraz stacjonarnie w Empiku.

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie na moim Instagramie i Facebooku 🙂

Zapraszam do sekcji MAKARONY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor