Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy to niezwykle szybka w przygotowaniu, aromatyczna i pyszna zupa. Dodatek sera blue świetnie podkręca jej smak! Zupa jest banalnie prosta w wykonaniu, każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem.
Krem z kukurydzy jest lekki, sycący i niskokaloryczny ponieważ jedna porcja ( duży talerz) zupy ma zaledwie 230 kcal.

Do przygotowania potrzebujecie:
2 puszki kukurydzy konserwowej jedna po 285g
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 ziemniaki
600 ml bulionu
sól, pieprz, kukrkuma, imbir, kumin, papryka wędzona i chili
3 łyżki jogurtu greckiego, plaster sera blue, łyżeczka masła i łyżeczka oleju
płatki migdałów

  1. W garnku na maśle i oleju podsmażamy chwilę cebulkę, gdy się lekko zeszkli dodajemy czosnek.
  2. Po chwili wrzucamy odsądzoną wcześniej kukurydzę i chwilę smażymy.
  3. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do kukurydzy i doprawiamy papryką wędzoną.
  4. Całość podsmażamy około 2 minuty po czym dodajemy bulion.
  5. Przykrywamy i gotujemy około 15 minut do miękkości ziemniaków, następnie całość doprawiamy i blendujemy.
  6. Na koniec w osobnym naczyniu rozrabiamy gorący krem z jogurtem ( aby jogurt się nie ściął) i dodajemy zawrtość do naszego kremu.
  7. Wszystko razem mieszamy i nasza zupa krem z kukurydzy gotowa.
  8. Podajemy z plastrem sera blue i prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego! 🙂

Koniecznie zróbcie też KREM Z DYNI ! <- dynia królowa jesieni poleca się na obiad w formie rozgrzewającego kremu 🙂

Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI gdzie z pewnością można się zainspirować przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!

Więcej codziennych inspiracji na moim Instagramie i Facebooku 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor