Zupa krem z dyni jest zdecydowanie najlepszym kremem z wszystkich kremowych zup. Niesamowicie pyszny, aromatyczny i trzeba się powstrzymać żeby nie zjeść na raz całej zawartości garnka. Do tego mega rozgrzewający w sam raz na chłodniejsze jeśienne dni. Koniecznie trzeba spróbować tej wersji. Dynia to niesamowite warzywo, sprawdzi się świetnie w daniach obiadowych, sosach, rozgrzewających zupach i wypiekach na słodko.

Do przygotowania kremu POTRZEBUJECIE:
około 1 kg dyni hokkaido (może być inna ale ta moim zdaniem najlepsza)
1 cebula
większy ząbek czosnku
średnia marchew
3 małe ziemniaki
2 cm imbiru
Litr bulionu
200 g jogurtu śmietanowego ( w wyróżnionych relacjach z Biedronki pokazuję który to)
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, curry, tymianek

Warzywa obieramy i kroimy. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę, dynie na kawałki. Imbir i czosnek szatkujemy, a marchew ścieramy na tarce. Na rozgrzanej oliwie na dużej patelni smażymy cebulkę i imbir tak aby się lekko zeszkliły. Po chwili dodajemy czosnek i marchew. Następnie wrzucamy ziemniaki i podsmażamy 3-4 minuty dodając dynię. Jeszcze chwilę przesmażamy i mieszamy. W dużym garnku do zagotowanego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa i dusimy około 15 minut do momentu, aż staną się miękkie. Przyprawiamy.
Na koniec całość blendujemy. Odlewamy do kubka chochelkę zupy dyniowej i mieszamy energicznie z jogurtem śmietanowym. Zostawiamy dwie łyżki do dekoracji. Podajemy ze świeżym tymiankiem. Pycha!!
Najlepsza zupa krem z dyni jaką w życiu jadłam! Polecam!

Smacznego! 😉

Godne uwagi będą również te przepisy z dodatkiem dyni : DYNIOWY BUDYŃ OWSIANY czy KURCZAK PO TAJSKU Z MANGO I DYNIĄ

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 😉