CHŁOPSKI GARNEK Z TOFU jest to danie jednogarnkowe – szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, niezwykle pyszne! Już nigdy nie przygotujesz tego dania z torebki, ponieważ smak naturalnego, zdrowego i domowego chłopskiego garnka jest o wiele lepszy! Przekonaj się sam!
Z podanych składników wyszło około 5 sporych porcji.
Potrzebujecie:
Pół główki surowej kapusty ( u mnie wyszło 880 g )
Dwa opakowania wędzonego tofu (marynujemy w łyżce sosu sojowego i pieprzu, czosnku granulowanym, papryce ostrej, słodkiej i wędzonej – po szczypcie)
2 papryki czerwone
1 cebula
Ok. 6 sztuk małych ziemniaków
500 g passaty pomidorowej
500 ml bulionu
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chilli w płatkach lub papryki ostrej, czosnek granulowany, majeranek, tymianek)
Olej do smażenia
- Tofu kroimy w kostkę – marynujemy.
- Warzywa kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy.
- W głębokim garnku na oleju smażymy chwilkę cebulkę dodajemy pokrojone i wcześniej zamarynowane tofu, smażymy chwilę i wrzucamy paprykę, ziemniaki i przesmażamy kilka minut.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę.
- Przesmażamy minutę dodając bulionu.
- Przykrywamy i dusimy około 20 minut do momentu kiedy warzywa będą lekko miękkie.
- Po tym czasie wlewamy passatę i doprawiamy.
- Następnie dla przełamania kwasowości dodajemy łyżeczkę cukru.
- Dusimy jeszcze chwilkę od czasu do czasu mieszając.
- Gdy warzywa są już wystarczająco miękkie zdejmujemy z palnika.
Chłopski garnek z tofu gotowy! Rewelacja!
Smacznego! 😉
Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą, sprawdz koniecznie przepis na SZYBKĄ TARTĘ Z MORELAMI już wiem, że pokochasz ten przepis!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam!