Chłopski garnek z tofu

CHŁOPSKI GARNEK Z TOFU jest to danie jednogarnkowe – szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, niezwykle pyszne! Już nigdy nie przygotujesz tego dania z torebki, ponieważ smak naturalnego, zdrowego i domowego chłopskiego garnka jest o wiele lepszy! Przekonaj się sam!
Z podanych składników wyszło około 5 sporych porcji.

Potrzebujecie:
Pół główki surowej kapusty ( u mnie wyszło 880 g )
Dwa opakowania wędzonego tofu (marynujemy w łyżce sosu sojowego i pieprzu, czosnku granulowanym, papryce ostrej, słodkiej i wędzonej – po szczypcie)
2 papryki czerwone
1 cebula
Ok. 6 sztuk małych ziemniaków
500 g passaty pomidorowej
500 ml bulionu
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chilli w płatkach lub papryki ostrej, czosnek granulowany, majeranek, tymianek)
Olej do smażenia

  1. Tofu kroimy w kostkę – marynujemy.
  2. Warzywa kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy.
  3. W głębokim garnku na oleju smażymy chwilkę cebulkę dodajemy pokrojone i wcześniej zamarynowane tofu, smażymy chwilę i wrzucamy paprykę, ziemniaki i przesmażamy kilka minut.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę.
  6. Przesmażamy minutę dodając bulionu.
  7. Przykrywamy i dusimy około 20 minut do momentu kiedy warzywa będą lekko miękkie.
  8. Po tym czasie wlewamy passatę i doprawiamy.
  9. Następnie dla przełamania kwasowości dodajemy łyżeczkę cukru.
  10. Dusimy jeszcze chwilkę od czasu do czasu mieszając.
  11. Gdy warzywa są już wystarczająco miękkie zdejmujemy z palnika.
    Chłopski garnek z tofu gotowy! Rewelacja!

Smacznego! 😉

Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą, sprawdz koniecznie przepis na SZYBKĄ TARTĘ Z MORELAMI już wiem, że pokochasz ten przepis!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam!

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor