Szybka tarta z morelami

Szybka tarta z morelami na cieście francuskim light jest przygotowana ekspresowo i idelana na niedzielny stół do kawki albo herbatki.
Lekko kwaśna morela przełamana słodziutkim syropem kolonowym, na kruchutkim spodzie z dodatkiem prażonych migdałów, czy to nie brzmi jak niebo?
Możemy również użyć innych owoców np. Brzoskwiń lub fig 🙂

Do przygotowania potrzebujecie:
3-4 morele
ciasto francuskie light
syrop klonowy
migdały płatek

  1. Ciasto dzielimy na dwie części.
  2. Na każdej z nich układamy równo plasterki moreli, tak aby nachodziły na siebie.
  3. Zawijamy boki do środka i posypujemy płatkami migdałów.
  4. Boki smarujemy roztrzepanym jajem (można użyć masła lub mleka)
  5. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210 stopni z opcją góra-dół ok. 15 minut. Sprawdzajcie zawsze pod koniec pieczenia bo czasem potrzebuje 12 minut a czasem 18 każdy piekarnik jest inny!
  6. Na koniec całość polewamy syropem klonowym lub miodem. Można posypać jeszcze erytrytolem pudrem.

Szybka tarta z morelami gotowa!

Smacznego! 😉

Jeśli masz ochotę na równie szybką przekąskę serdecznie polecam mini tarty z budynien i borówkami albo gruszką i gorgonzolą, są rewelacyjne!

Świetnym pomysłem na ekspresową i pyszną przekąskę będzie również PIZZA FLAMMKUCHEN Warto ją przygotować, ponieważ dzięki podanym składnikom ta pizza smakuje tak wyjątkowo pysznie!

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad wykonany ekspresowo. Zaskocz swoich bliskich pysznym obiadem!

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor