Placuszki twarogowe z cukinią

PLACUSZKI TWAROGOWE Z CUKINIĄ są delikatne, chrupiące i pyszne w smaku, do tego lekkie i sycące. Z dodatkiem jogurtu smakują obłędnie! Możemy je zjeść na obiad, ale również świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska.

Do przygotowania potrzebujecie:
1 dużą cukinię
1 jajko
kostkę twarogu chudego lub półtłustego 250g
3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, chili, natka pietruszki świeża lub suszona, kumin
jogurt naturalny

  1. Cukinię scieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę, tak aby puściła wodę.
  3. Następnie odciskamy wodę, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
  4. Całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystko ładnie się połączyło.
  5. Smażymy na rozgranym oleju na złocisty kolor po około 3-4 minuty z każdej strony. Uwaga! Obchodzimy się z nimi delikatnie ponieważ są bardzo delikatne.
  6. Placuszki twarogowe z cukinią podajemy z jogurtem naturalnym albo śmietaną.

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji ZUPY aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie a przede wszystkim zdrowe zupy ! Rozbudź swoje kubki smakowe aromatyczną zupą!

Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszne i ekspresowe w przygotowaniu JAGODZIANKI Z BUDYNIEM koniecznie wypróbuj te ciasteczka, wiem że z pewnością Ci posmakują!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor