Czy ktoś próbował już włoskiego specjału takiego jak Spaghetti alla Puttanesca? Jest to pyszne, sycące i aromatyczne danie wywodzące się z Neapolu. Do jego przygotowania ważne jest, aby użyć składników najwyższej jakości. Wszystkie składniki dodane do dania są wyraziste, dlatego dodanie oliwy extra vergine, sprawi, że nie będzie ona dominować w daniu, a idealnie skomponuje się z resztą składników, przez swój wyważony smak i aromat.
Do przygotowania makaronu potrzebujemy:
Oliwa Extra Vergine
około 10 sztuk czarnych oliwek i tyle samo zielonych
2 łyżki kaparów
puszka dobrej jakości pomidorów krojonych
3 duże ząbki czosnku
ok 150-200 g makaronu spaghetti z mąki durum
mały słoiczek Anchois 100 g
pieprz, płatki chili
PRZYGOTOWANIE:
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przekrojone na pół anchois.
- Gdy się lekko podsmażą dodajemy kapary oraz oliwki, dodajemy chili.
- Chwilkę podsmażamy.
- Następnie wlewamy pomidory.
- Dusimy pod przykryciem z uchyloną pokrywką około 10-15 minut, w międzyczasie doprawiamy pieprzem.
- Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron prosto z wody.
- Podajemy z świeżą, drobno posiekaną pietruszką. Wszystkie składniki oczywiście idealnie do siebie pasują.
- Całość skrapiamy jeszcze oliwą.
- Do spaghetti al’a Puttanesca nie musimy dodawać wiele przypraw, a nawet soli, ponieważ Anchois, kapary oraz oliwki są słone.
Gotowe! 😉
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI gdzie z pewnością można się zainspirować przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 😉