Spaghetti alla puttanesca

Czy ktoś próbował już włoskiego specjału takiego jak Spaghetti alla Puttanesca? Jest to pyszne, sycące i aromatyczne danie wywodzące się z Neapolu. Do jego przygotowania ważne jest, aby użyć składników najwyższej jakości. Wszystkie składniki dodane do dania są wyraziste, dlatego dodanie oliwy extra vergine, sprawi, że nie będzie ona dominować w daniu, a idealnie skomponuje się z resztą składników, przez swój wyważony smak i aromat.

Do przygotowania makaronu potrzebujemy:
Oliwa Extra Vergine
około 10 sztuk czarnych oliwek i tyle samo zielonych
2 łyżki kaparów
puszka dobrej jakości pomidorów krojonych
3 duże ząbki czosnku
ok 150-200 g makaronu spaghetti z mąki durum
mały słoiczek Anchois 100 g
pieprz, płatki chili

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
  2. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przekrojone na pół anchois.
  3. Gdy się lekko podsmażą dodajemy kapary oraz oliwki, dodajemy chili.
  4. Chwilkę podsmażamy.
  5. Następnie wlewamy pomidory.
  6. Dusimy pod przykryciem z uchyloną pokrywką około 10-15 minut, w międzyczasie doprawiamy pieprzem.
  7. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron prosto z wody.
  8. Podajemy z świeżą, drobno posiekaną pietruszką. Wszystkie składniki oczywiście idealnie do siebie pasują.
  9. Całość skrapiamy jeszcze oliwą.
  10. Do spaghetti al’a Puttanesca nie musimy dodawać wiele przypraw, a nawet soli, ponieważ Anchois, kapary oraz oliwki są słone.

Gotowe! 😉

Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI gdzie z pewnością można się zainspirować przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor