Przepis na dyniowy budyń owsiany- który zapamiętasz na długo 🙂

Dyniowy budyń owsiany na słodko to świetna propozycja na urozmaicenie zwykłej owsianki. Podana z bananem i kawałkami dyni smakuje rewelacyjnie! Dynia to niesamowite warzywo, można podawać w daniach na słodko jak i słono.
Budyń owsiany to alternatywa dla zwykłej owsianki a smak jest niepowtarzalny! Jeśli jeszcze nie próbowaliście owsianki w formie budyniu to mocno was do tego zachęcam, nie będziecie chcieli jeść już innej wersji! 😉

Do przygotowania potrzebujecie:
4 łyżki zmielonych płatków owsianych
250 ml mleka ( szklanka)
łyżkę erytrytolu lub innego słodzidła
opcjonalnie – łyżeczkę mielonego siemienia lniianego
2 kopiaste łyżki puree z dyni
pół banana, kawałek dyni, dwa pokruszone orzechy wloskie i łyżka syropu klonowego

  1. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Następnie dodajemy erytrytol i mieszamy.
  2. Następnie dodajemy po łyżce płatków owisanych oraz siemię lniane i energicznie mieszamy tak aby nie powstały grudki.
  3. Po około minucie owsianka jest gotowa. Następnie wykładamy masę na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami.

    Dyniowy budyń owsiany gotowy!
    Smacznego! 😉

Moją ulubioną wersją owsianki jest ta z bananem i masłem orzechowym zaglądajcie -> BUDYŃ OWSIANY idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy przekąskę. Koniecznie spróbuj tej wersji budyniowej! Obiecuję, że Ci posmakuje!

Zapraszam do sekcji ŚNIADANIA NA SŁODKO aby poszukać inspiracji na inne słodkie pyszności, które umilą dzień 🙂

Nie masz pomysłu na obiad? Przychodzę z pomocą, sprawdz koniecznie przepis na TORTELLINI W SOSIE ŚMIETANOWYM – już wiem, że pokochasz ten przepis!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂