Zupa tajska z kurczakiem jest niesamowicie smaczna. Orientalne smaki pobudzają kubki smakowe i możemy poczuć się jak w na uczcie w Azji. Dodatkowo zupka jest mocno rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimowe obiady. Przygotowanie zupy jest proste, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić was po przepis na tajską zupę.

Do przygotowania potrzebujecie:
200g makaronu ryżowego vermicelli
jedna pierś z kurczaka ok. 250g
czerwona papryka
pół pora
pół cebuli lub jedna mała
litr bulionu drobiowego
400 ml mleczka kokosowego
sok z 1/3 cytryny
3-4 liście limonki kafir
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
sól, pieprz, sos rybny, kolendra, olej do smażenia, kiełki fasoli mung

  1. Makaron gotujemy jak wskazane na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy pierzem oraz solą.
  3. Cebulkę kroimy w kostkę, pora w talarki a paprykę w paski.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę.
  5. Gdy sie lekko zeszkli dodajemy kurczaka.
  6. Następnie dodajemy pastę curry i całość przesmażamy kilka minut.
  7. Dodajemy pora i paprykę, chwilę smażymy i zalewamy bulionem, dodajemy liście kafir i gotujemy około 5-10 minut.
  8. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, wyciskamy cytrynę i dodajemy sos rybny (ok. 2 łyżki) szczyptę soli i pieprzu.
  9. Gotujemy około 5 minut.
  10. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron. Na talerzu podajemy z kolendrą i kiełkami.
    Zupa tajska z kurczakiem gotowa!
    Smacznego! 😉

Świetnym obiadem z kuchni orientalnej będzie zdecydowanie MAKARON NA OSTRO PO AZJATYCKU koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Zapraszam do sekcji KUCHNIA ORIENTALNA aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami kuchni wschodu.

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂