Pieczone kotlety z kaszy i brokuła

Przepis na wege pieczone kotlety z kaszy gryczanej!

Pieczone kotlety z kaszy i brokuła to bardzo zdrowa i sycąca propozycja na obiad. Same wspaniałe produkty zostały użyte do wykonania kotlecików: między innymi kasza gryczana czy też bulgur oraz brokuły. Produkty te zawierają dużo błonnika i cenych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Kotlety są szybkie w wykonaniu a także pyszne w smaku. Bez konieczności smażenia na tłuszczu!
Ale to przekonajcie się sami!

Do przygotowania potrzebujecie:
100 g kaszy gryczanej
100 g kaszy bulgur
1 brokuł
cebulka
1 ząbek czosnku
świeża natka pietruszki- kilka listków
2 jajka
2 łyżki mąki jaglanej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

  1. Kasze gotujemy jak wskazane na opakowaniu.
  2. Brokuł również gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Cebulkę podsmażamy wraz z czosnkiem chwilkę na patelni do momentu aż się delikatnie zarumieni.
  4. Następnie ugotowaną kaszę przesypujemy do miski. Dodajemy ugotowanego brokuła (wcześniej go rozdrabniamy widelcem) cebulkę, jajka, przyprawy oraz mąkę.
  5. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki.
  6. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach góra około 15 minut.

    Z podanego przepisu wyszło 10 kotlecików.
    Podajemy z domowym dipem czosnkowym albo pomidorowym.
    Pieczone kotlety z kaszy i brokuła gotowe!
    Smacznego! 😉

Świetnym pomysłem na obiad mogą być też PLACUSZKI TWAROGOWE Z CUKINIĄ są szybkie w przygotowaniu, lekkie i przepyszne!

Zapraszam do sekcji WEGE aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami na dania bez mięsa.

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor