Przepis na wege pieczone kotlety z kaszy gryczanej!
Pieczone kotlety z kaszy i brokuła to bardzo zdrowa i sycąca propozycja na obiad. Same wspaniałe produkty zostały użyte do wykonania kotlecików: między innymi kasza gryczana czy też bulgur oraz brokuły. Produkty te zawierają dużo błonnika i cenych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Kotlety są szybkie w wykonaniu a także pyszne w smaku. Bez konieczności smażenia na tłuszczu!
Ale to przekonajcie się sami!
Do przygotowania potrzebujecie:
100 g kaszy gryczanej
100 g kaszy bulgur
1 brokuł
cebulka
1 ząbek czosnku
świeża natka pietruszki- kilka listków
2 jajka
2 łyżki mąki jaglanej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- Kasze gotujemy jak wskazane na opakowaniu.
- Brokuł również gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulkę podsmażamy wraz z czosnkiem chwilkę na patelni do momentu aż się delikatnie zarumieni.
- Następnie ugotowaną kaszę przesypujemy do miski. Dodajemy ugotowanego brokuła (wcześniej go rozdrabniamy widelcem) cebulkę, jajka, przyprawy oraz mąkę.
- Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki.
- Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach góra około 15 minut.
Z podanego przepisu wyszło 10 kotlecików.
Podajemy z domowym dipem czosnkowym albo pomidorowym.
Pieczone kotlety z kaszy i brokuła gotowe!
Smacznego! 😉
Świetnym pomysłem na obiad mogą być też PLACUSZKI TWAROGOWE Z CUKINIĄ są szybkie w przygotowaniu, lekkie i przepyszne!
Zapraszam do sekcji WEGE aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami na dania bez mięsa.
Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 😉