Makaron ryżowy z indykiem

Makaron ryżowy z indykiem po azjatycku i pastą shiro miso to pyszne, oryginalne w smaku i przygotowane ekspresowo danie z orientalną nutą.
SHIRO MISO czyli pasta która została użyta w tym daniu jest to pasta japońska powstała ze sfermentowanej soi i ryżu
Dodana do dań robi naprawdę świetną robotę dlatego warto jej używać w orientalnych potrawach.

Do przygotowania dania potrzebujecie:
ok. 200 g makaronu ryżowego
2 cm świeżego imbiru
pół limonki
1 czerwona papryka
pół fileta z indyka zamarynowanego w sosie sojowym, soli, pieprzu, kuminie i papryce słodkiej
łyżka miodu
łyżeczka sezamu
2 łyżki pasty shiro miso
sos sojowy, olej do smażenia

Makaron gotujemy tak jak wskazane na opakowaniu.
W woku na łyżce oleju podsmażamy chwilkę drobno pokrojony imbir + płatki chili. Gdy się lekko zeszkli dodajemy sezam. Całość mieszamy. Dodajemy przygotowanego wcześniej indyka i podsmażamy 2-3 minutki. Następnie wrzucamy paprykę. Dusimy kilka minut, dodajemy pastę miso, mieszamy. Całość skrapiamy limonką, dodajemy miodu i sosu sojowego do smaku. Na koniec dodajemy makaron i gotowe!
Mamy pyszne azjatyckie danie, przygotowane jak zawsze łatwo i ekspresowo.
(Makaron ryżowy z indykiem to przepis na 2 porcje)

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor