
Przepis na ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego.
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to wręcz idealna przekąska do barszczyku w święta, a nawet możemy ją podać solo na spotkaniu z bliskimi. Paszteciki są szybkie w przygotowaniu i smakują każdemu! Zaskocz swoich bliskich przy świątecznym stole pyszną przekąską.
Do przygotowania potrzeba:
mała główka kapusty ok. 1kg
1 cebula
garść suszonych grzybów
3 listki laurowe, sól, pieprz, domowa wegeta
ciasto francuskie
jajko
czarnuszka
- Kapustę gotujemy z grzybami i listkiem laurowym do momentu aż stanie się miękka.
- Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oleju z dodatkiem łyżeczki domowej wegety.
- Ugotowaną kapustę odcedzamy tak aby pozbyć się wody, wyjmujemy listki i kroimy drobno, możemy użyć do tego robota lub ręcznie.
- Następnie odciskamy wodę z kapusty, dodajemy usmażoną cebulkę, sól pieprz i łyżkę domowej wegety.
- Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na pół. Na środek każdej części dodajemy farszu i składamy. Każdą część kroimy na 3-4 centymetrowe paszteciki.
- Następnie smarujemy roztrzepanym jajem i dekorujemy czarnuszką.
- Pieczemy około 15-20 minut z nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Opcja góra-dół.
Paszteciki z ciasta francuskiego gotowe! Farszu starczy nam na 2 ciasta francuskie.
Świetną przekąską, również z ciasta francuskiego to pizzerinki ze szparagami, rewelacyjne w smaku a ich przygotowanie jest ekspresowe!
Zapraszam do sekcji WYPIEKI aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami na udane dania i przekąski.
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂