Szybki chleb z garnka inaczej gęsiarki z pokrywką, to fantastyczny pomysł na domowy pięknie wypieczony chleb. Charakteryzuje go chrupiąca skórka, miękki i puszysty środek i rewelacyjny smak! Takiego chleba nie dostaniecie w sklepie. Bardzo polecam go upiec, ponieważ wyjdzie każdemu, a jaka radość po wypieku z jedzenia piętki z masłem… nie do opisania! (na Instagramie pokazuję filmik kilkudziesięciosekundowy jak wygląda cały proces tworzenia chleba z gara- zapraszam!)
A zatem podaję przepis na ten fantastyczny chleb:
600g mąki orkiszowej jasnej lub chlebowej bio typ 1050
500 ml lekko ciepłej wody
25g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
- Drożdże łączymy z cukrem i wodą.
- Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy drożdże wraz z wodą i mieszamy za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki.
- Odtsawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40min do godziny.
- 15 min przed wyłożeniem ciasta na blat włączamy piekarnik na 220 stopni góra-dół i wkładamy gesiarkę aby się nagrzał.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na blat oprószony mąką i składamy.
- Wyciągamy garnek, następnie wkładamy papier do pieczenia a na to nasz chlebek. Mozemy naciąć po bokach aby się ładnie rozszedł.
- Pieczemy pół h z zamknięta pokrywką i drugie pół h z otwartą. Szybki chleb z garnka gotowy! Najlepiej smakuje z jeszcze ciepła piętka z masełkiem i solą!
Chleb z gara posmakuje każdemu! Smacznego! 😉
Koniecznie zajrzyjcie po przepis na KAJZERKI ORKISZOWE najlepsze bułki na świecie!
Zapraszam do sekcji WYPIEKI by zainspirować się ciekaweymi i szybkimi przepisami na udane dania i przekąski.
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂