Chałka wytrawna

CHAŁKA WYTRAWNA z mąki orkiszowej z tego przepisu wychodzi najlepsza na świecie. Można ją jeść zarówno na słono ( z serem szynką) jak i na słodko z dżemem lub zdrowym kremem czekoladowym. Jednak najlepiej smakuje z masełkiem i solą. Smak dzieciństwa! Chałka jest mięciutka, pachnąca i rozpływająca się w buzi. Dodatkowo sposób przygotowania jest dziecinnie prosty!

Do przygotowania potrzebujecie:
460g mąki orkiszowej jasnej
25g świeżych drożdży
łyżeczka soli
2 łyżki cukru brązowego/erytrolu
płaska łyżeczka cukru (do drożdży)
250 ml letniego mleka
50g masła
mak do posypania
jajo do posmarowania

  1. Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru.
  2. Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy masła. Wlewamy mleko z drożdzami.
  3. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrabiamy ciasto, około 10 min, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  4. Odtsawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
  5. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na trzy części i robimy warkocz. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
  6. Do nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) piekarnika wykładamy chałkę i pieczemy przez około 25 minut.

Chałka wytrawna gotowa! Jeszcze ciepła smakuje fantastycznie 🙂

Smacznego! 🙂

Koniecznie zajrzyjcie po przepis na KAJZERKI ORKISZOWE

Zapraszam do sekcji WYPIEKI by zainspirować się ciekaweymi i szybkimi przepisami na udane dania i przekąski.

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor