
CHAŁKA WYTRAWNA z mąki orkiszowej z tego przepisu wychodzi najlepsza na świecie. Można ją jeść zarówno na słono ( z serem szynką) jak i na słodko z dżemem lub zdrowym kremem czekoladowym. Jednak najlepiej smakuje z masełkiem i solą. Smak dzieciństwa! Chałka jest mięciutka, pachnąca i rozpływająca się w buzi. Dodatkowo sposób przygotowania jest dziecinnie prosty!
Do przygotowania potrzebujecie:
460g mąki orkiszowej jasnej
25g świeżych drożdży
łyżeczka soli
2 łyżki cukru brązowego/erytrolu
płaska łyżeczka cukru (do drożdży)
250 ml letniego mleka
50g masła
mak do posypania
jajo do posmarowania
- Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru.
- Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy masła. Wlewamy mleko z drożdzami.
- Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrabiamy ciasto, około 10 min, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Odtsawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na trzy części i robimy warkocz. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
- Do nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) piekarnika wykładamy chałkę i pieczemy przez około 25 minut.
Chałka wytrawna gotowa! Jeszcze ciepła smakuje fantastycznie 🙂
Smacznego! 🙂
Koniecznie zajrzyjcie po przepis na KAJZERKI ORKISZOWE
Zapraszam do sekcji WYPIEKI by zainspirować się ciekaweymi i szybkimi przepisami na udane dania i przekąski.
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂