Kajzerki z mąki orkiszowej to pyszne świeże, ciepłe bułeczki , niezwykle puszyste i chrupiące z wierzchu. Idealne na śniadanie czy kolację. Nieskromnie pisząc są lepsze niż z niejednej piekarni! Bardzo wam je polecam, takich bułek jak te dawno nie jedliśmy!
Do przygotowania potrzebujecie:
460g mąki orkiszowej jasnej
25g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżka cukru brązowego/erytrolu
płaska łyżeczka cukru (do drożdży)
150 ml letniego mleka
100 ml ciepłej wody
50g miękkiego masła
mak
jajo do posmarowania
- Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru.
- Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy masło.
- Następnie do reszty składników wlewamy mleko z drożdzami i ciepłą wodę.
- Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrabiamy ciasto, około 10 min, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Odtsawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na siedem części. Wykładamy na blat oprószony mąkąi z każdej części formujemy rulonik. Łapiemy za dwa końce i robimy guzełek na środku. Wystające rogichowamy, jeden pod spód, drugi na wierzch.
- Kajzerki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
- Do nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) piekarnika wykładamy bułki i pieczemy około 20 minut, wyjmujemy gdy się zarumienią.
Kajzerki z mąki orkiszowej gotowe. Pachnie nimi cały dom! Polecam:)
Smacznego! 😉
Koniecznie zajrzyjcie po przepis na BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI
Rewelacyjny i prosty przepis to też BAJGLE ORKISZOWE
Z mąki orkiszowej można robić cuda!
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂