Kajzerki z mąki orkiszowej

Kajzerki z mąki orkiszowej to pyszne świeże, ciepłe bułeczki , niezwykle puszyste i chrupiące z wierzchu. Idealne na śniadanie czy kolację. Nieskromnie pisząc są lepsze niż z niejednej piekarni! Bardzo wam je polecam, takich bułek jak te dawno nie jedliśmy!

Do przygotowania potrzebujecie:
460g mąki orkiszowej jasnej
25g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżka cukru brązowego/erytrolu
płaska łyżeczka cukru (do drożdży)
150 ml letniego mleka
100 ml ciepłej wody
50g miękkiego masła
mak
jajo do posmarowania

  1. Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru.
  2. Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy masło.
  3. Następnie do reszty składników wlewamy mleko z drożdzami i ciepłą wodę.
  4. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrabiamy ciasto, około 10 min, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  5. Odtsawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  6. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na siedem części. Wykładamy na blat oprószony mąkąi z każdej części formujemy rulonik. Łapiemy za dwa końce i robimy guzełek na środku. Wystające rogichowamy, jeden pod spód, drugi na wierzch.
  7. Kajzerki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
  8. Do nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) piekarnika wykładamy bułki i pieczemy około 20 minut, wyjmujemy gdy się zarumienią.

Kajzerki z mąki orkiszowej gotowe. Pachnie nimi cały dom! Polecam:)

Smacznego! 😉

Koniecznie zajrzyjcie po przepis na BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI

Rewelacyjny i prosty przepis to też BAJGLE ORKISZOWE
Z mąki orkiszowej można robić cuda!

Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor