Bajgle orkiszowe

Szybki przepis na bajgle orkiszowe? Proszę bardzo! Bajgle, obwarzanki jak tu ich nie kochać? Powiem wam, że te domowe wypieki to jednak są najlepsze.
Miałam przyjemność jeść różne bajgle z piekarni, ale te orkiszowe są najlepsze jakie jadłam!
Jak już raz je zrobicie, pokochacie je na pewno 🙂

Do przygotowania potrzebujecie:
400 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki oliwy lub oleju
dwie płaskie łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
ok. 250 ml letniej (tylko lekko ciepłej) wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży (mogą być świeże, wtedy-15 g)

Posypka:
Len, sezam czarny i biały, czarnuszka, sól himalajska gruboziarnista

  1. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i krótko wyrabiamy do połączenia się składników.
  2. Miseczkę smarujemy delikatnie oliwą i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h, przykrywając suchą ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  3. Po godzinie blaszkę wykładamy papierem i formujemy bajgle.
  4. Następnie bułeczki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 10-20 minut również w ciepłe miejsce.
  5. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°
  6. Po wyrośnięciu smarujemy bułki jajem lub mlekiem i posypujemy posypką.
  7. Wyrośnięte bajgle pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku opcja góra- dół około 15 minut w 200°gotowe!

Bajgle orkiszowe najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem warzyw ,sałaty i sera, ale też można wcinać je solo.

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji ZUPY aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie a przede wszystkim zdrowe zupy ! Rozbudź swoje kubki smakowe aromatyczną zupą!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor