
Szybki przepis na bajgle orkiszowe? Proszę bardzo! Bajgle, obwarzanki jak tu ich nie kochać? Powiem wam, że te domowe wypieki to jednak są najlepsze.
Miałam przyjemność jeść różne bajgle z piekarni, ale te orkiszowe są najlepsze jakie jadłam!
Jak już raz je zrobicie, pokochacie je na pewno 🙂
Do przygotowania potrzebujecie:
400 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki oliwy lub oleju
dwie płaskie łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
ok. 250 ml letniej (tylko lekko ciepłej) wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży (mogą być świeże, wtedy-15 g)
Posypka:
Len, sezam czarny i biały, czarnuszka, sól himalajska gruboziarnista
- Wszystkie składniki ze sobą łączymy i krótko wyrabiamy do połączenia się składników.
- Miseczkę smarujemy delikatnie oliwą i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h, przykrywając suchą ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Po godzinie blaszkę wykładamy papierem i formujemy bajgle.
- Następnie bułeczki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 10-20 minut również w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°
- Po wyrośnięciu smarujemy bułki jajem lub mlekiem i posypujemy posypką.
- Wyrośnięte bajgle pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku opcja góra- dół około 15 minut w 200°gotowe!
Bajgle orkiszowe najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem warzyw ,sałaty i sera, ale też można wcinać je solo.
Smacznego! 😉
Zapraszam do sekcji ZUPY aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie a przede wszystkim zdrowe zupy ! Rozbudź swoje kubki smakowe aromatyczną zupą!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂