Żurek wielkanocny

Przepisów na żurek wielkanocny w internecie jest wiele. Każdy przepis z pewnością jest podobny i równie pyszny. Ja jestem ogromną fanką żurku, barszczu i tego typu zup, także u mnie żurek wielkanocny musi być perfekcyjnie pyszny. I taki właśnie przepis wam podsyłam.
Jak to moi bliscy stwierdzili– to jeden z najlepszych żurków jakie jedli w swoim życiu. Cóż to za komplement!
Mamy idealny czas na robienie żurku ponieważ zbliżają się święta a na świątecznym stole nie wyobrażam sobie żeby go nie było. No nic, łapcie przepis i róbcie swój perfekcyjny żurek!

Do przygotowania żurku potrzebujecie:
2 litry wody
500 ml zakwasu
25 dag boczku wędzonego
pęto kiełbasy swojskiej ( dobrej jakości)
3 białe kiełbasy ( dobrej jakości)
cebula + 2 ząbki czosnku
1 cały ząbek czosnku
pół słoiczka chrzanu
3 łyżki śmietany 18%
łyżka suszonego majeranku
pieprz, sól
ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy

  1. Cebulę i czosnek podsmażamy na złoto na oleju.
  2. Do wody wrzucamy kiełbasę i boczek, dodajemy pieprzu w ziarnach, ziela ang i liścia laurowego i gotujemy około 20 minut.
  3. W międzyczasie wrzucamy jeden zgnieciony ząbek czosnku.
  4. Po tym czasie wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze około 10 minut.
  5. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, śmietaną, chrzanem i majerankiem.
  6. Podgotowujemy jeszcze 5 minut i gotowe!
    Żurek wielkanocny podajemy z ugotowanym jajkiem i pokrojonym mięsem. Jeśli lubimy możemy dodać na talerz łyżeczkę chrzanu, świetnie podkręci wtedy smak żurku 🙂

Smacznego! 😉

Nie masz pomysłu na szybki i smaczny deser?? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na SZYBKĄ TARTĘ Z MORELAMI dzięki czemu zaskoczysz siebie i swoich bliskich pysznym deserem do kawki lub herbatki 🙂

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor