Przepisów na żurek wielkanocny w internecie jest wiele. Każdy przepis z pewnością jest podobny i równie pyszny. Ja jestem ogromną fanką żurku, barszczu i tego typu zup, także u mnie żurek wielkanocny musi być perfekcyjnie pyszny. I taki właśnie przepis wam podsyłam.
Jak to moi bliscy stwierdzili– to jeden z najlepszych żurków jakie jedli w swoim życiu. Cóż to za komplement!
Mamy idealny czas na robienie żurku ponieważ zbliżają się święta a na świątecznym stole nie wyobrażam sobie żeby go nie było. No nic, łapcie przepis i róbcie swój perfekcyjny żurek!
Do przygotowania żurku potrzebujecie:
2 litry wody
500 ml zakwasu
25 dag boczku wędzonego
pęto kiełbasy swojskiej ( dobrej jakości)
3 białe kiełbasy ( dobrej jakości)
cebula + 2 ząbki czosnku
1 cały ząbek czosnku
pół słoiczka chrzanu
3 łyżki śmietany 18%
łyżka suszonego majeranku
pieprz, sól
ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy
- Cebulę i czosnek podsmażamy na złoto na oleju.
- Do wody wrzucamy kiełbasę i boczek, dodajemy pieprzu w ziarnach, ziela ang i liścia laurowego i gotujemy około 20 minut.
- W międzyczasie wrzucamy jeden zgnieciony ząbek czosnku.
- Po tym czasie wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze około 10 minut.
- Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, śmietaną, chrzanem i majerankiem.
- Podgotowujemy jeszcze 5 minut i gotowe!
Żurek wielkanocny podajemy z ugotowanym jajkiem i pokrojonym mięsem. Jeśli lubimy możemy dodać na talerz łyżeczkę chrzanu, świetnie podkręci wtedy smak żurku 🙂
Smacznego! 😉
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny deser?? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na SZYBKĄ TARTĘ Z MORELAMI dzięki czemu zaskoczysz siebie i swoich bliskich pysznym deserem do kawki lub herbatki 🙂
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂