Risotto makaronowe z grzybami

RISOTTO MAKARONOWE Z GRZYBAMI danie to robi się szybko, jest niesamowicie pyszne dzięki maślakom, które nadają daniu oryginalnego, maślanego i grzybowego smaku. Dodatkowo tradycyjne risotto trzeba poświęcić zdecydowanie więcej czasu. Dzięki dostępności na rynku ciekawych makaronów, możemy zastąpić ryżowe makaronowym a to jest równie pyszne. Spróbujcie!

Do przygotowania dania POTRZEBUJECIE:
ok. 150 g drobnego makaronu
250 g obranych i wcześniej podgotowanych maślaków
pół szklanki bulionu
pół dużej cebuli
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, pietruszka
łyżka masła klarowanego

Makaron gotujemy jak na opakowaniu.

Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smażymy chwilkę cebulkę, gdy się lekko zeszkli dodajemy wcześniej już przygotowane i sparzone maślaki (umyte grzyby wrzucamy na 2-3 minuty do wrzątku)
Podsmażamy je ok. 5 minut, dodając pieprzu i soli. Wlewamy pół szklanki bulionu. Gdy bulion się lekko zredukuje dajemy 2 łyżki śmietany i wszystko mieszamy. Gotujemy minutę i wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. Doprawiamy jeszcze do smaku posypujemy pietruszką i wykładamy na talerze. Polecam posypać makaron prażonymi płatkami migdałów, ponieważ świetnie komponują się z grzybami.
Przepis jest banalnie prosty! Polecam spróbować risotto makaronowe z grzybami.

Smacznego! 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor