RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI z dodatkiem kurkumy to pyszne, zdrowe i pożywne danie. W smaku delikatnie orientalne, powinno zachwycić wszystkich fanów ryżu czy dań orientalnych.
Do przygotowania dania potrzebujecie:
1 pierś z kurczaka- zamarynowana w sosie teryiaki, pieprzu i soli
szklanka ryżu jaśminowego
1 mała marchewka lub połowa ✔ ząbek czosnku ✔ mała cebulka
pół papryczki chilli
1 papryka czerwona
oliwa z oliwek
kurkuma, papryka słodka, sos teriyaki, sos sojowy
Szklankę ryżu gotujemy z łyżeczką kurkumy i solą.
Na patelni na oliwie podsmażamy cebulkę, gdy się zarumieni wrzucamy chilli. Po chwili wrzucamy pierś z kurczaka wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Podsmażamy około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy drobno startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy minutę. Dodajemy łyżkę sosu sojowego. Dusimy około 4 minuty ( w razie potrzeby dolać troszkę wody) Doprawiamy papryką słodką, pieprzem i solą, dodając na koniec odrobinę sosu teriyaki.
Fajnie jeśli nasze warzywa są delikatnie al’dente. Pozwala nam to zachować więcej właściwości odżywczych.
Ugotowany ryż dodajemy do naszego kurczaka z warzywami.
Można posypać na koniec świeżą lub suszoną pietruszką.
Mieszamy i gotowe! Ryż z kurczakiem i warzywami – niebo w gębie!
Smacznego! 😉