Spaghetti bologenese z kukurydzą i mięsem mielonym wołowym.
Sekretem na udane i smaczne spaghetti jest ilość użytych przypraw do sosu.
Prawdziwy sos bologenese robi się bardzo długo. Jednak moja szybsza wersja jest równie smaczna.

Do przygotowania dania POTRZEBUJEMY:
400 g dobrego mięsa mielonego wołowego
100-150 g makaronu spaghetti najlepiej z mąki durum
pomidory z puszki
200 ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli lub pepperoni
mała cebula czerwona
pół szklanki kukurydzy
kawałek parmezanu
sól, pieprz, bazylia, czosnek chilli, papryka słodka, kumin, tymianek

PRZYGOTOWANIE: Cebulę wrzucamy na niewielką ilość oleju i smażymy do momentu aż nam się zeszkli. Dodajemy mięso mielone wołowe i gdy nam się lekko podsmaży wrzucamy starty czosnek, chilli oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Przesmażamy mięso około 5-7 minut, aż przestanie być „różowe”. Gdy mięso będzie gotowe (można odlać część wody z tłuszczem) dodajemy passatę pomidorową oraz pomidory z puszki. Dusimy około 5 minut. Następnie doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 10-15 minut (od czasu do czasu mieszając)
Po ok. 10 minutach wrzucamy kukurydzę, a pod koniec gotowania sypiemy oregano i bazylię ( na oko )
Ugotowany makaron al dente wykładamy na talerz, dodajemy sosu i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego! 🙂 Spaghetti bologonese z kukurydzą nada ciekawy smak tradycyjnej potrawie.