Moi drodzy dzisiaj przedstawiam kolejny przepis z dynią
A są to KOPYTKA Z DYNIĄ mięciutkie i rozpływające się w buzi.
Mieliście okazję już takie jeść??
Tego koniecznie trzeba spróbować, robiłam pierwszy raz i nie ostatni. Są rewelacyjne!
Do przygotowania kopytek POTRZEBUJECIE:
około 500 g ziemniaków (5 średnich sztuk)
500 g puree z dyni hokkaido
(Dynię kroję na kawałki, wyciągam pestki i piekę 20-30 minut w 180°, po czy upieczoną blenduję) Puree powinno mieć konsystencję podobną do ugniecionych ziemniaków
190 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1 jajo
sól do smaku
Ziemniaki ugotować- ubić. Odstawić na chwilę do wystygnięcia.
W między czasie nastawić w garnku wodę, posolić.
Do ziemniaków dodać mąkę, puree z dyni i jajo. Delikatnie posolić. Całość ugnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypac mąka.
Na blat opruszony mąka wyłożyć kawałek ciasta. Uformować wałeczek i pokroić na skos około 2-3 cm kawałki. Wrzucać do osolonej wrzącej wody najlepiej na 3 razy (mieszając drewniana łyżką by nie przykleiły się do dna) do momentu wypłynięcia na wierzch, zostawić jeszcze minutkę i wyciągnąć.
Po wyłożeniu na talerz mozemy polać masełkiem albo bułka tarta oraz delikatnie posolić. Kopytka udekorowałam świeżym tymiankiem, który idelanie konponuje się z kopytkami.
Z podanego przepisu wyszły mi z tego 4 duże porcje. Kopytka z dyni to danie, które w sezonie dyniowym trzeba zrobić!
Przepis na najlepsze na świecie ciasto dyniowe: https://zdrowow15minut.pl/ciasto-z-dyni/
Przepis na curry z dynią:
https://zdrowow15minut.pl/curry-z-dynia/
Smacznego! 😉