Leczo z mięsem mielonym

LECZO Z MIĘSEM MIELONYM ❤ to pyszna i aromatyczna zupa.
Sezon na leczo się rozpoczął, więc warto zrobić pyszną rozgrzewającą upę, która idealnie sprawdzi się na chłodne jesienne dni.
Danie jest jednogarnkowe i przygotowuje się go ekspresowo!

Do przygotowania leczo potrzebujecie:
ok. 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
karton pasatty pomidorowej
1 średniej wielkości cukinia
pół szklanki wody
2 papryki żółta i czerwona
cebula
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w płatkach lub papryka ostra

Warzywa kroimy drobno, cukinię na ćwiartki .
W garnku podsmażamy chwilkę pokrojoną drobno cebulkę, gdy się lekko zeszkli, dodajemy mięso wraz z czosnkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy warzywa i chwilę dusimy.
Nasze mięso zalewamy pasattą, do kartonika wlewamy pół szklanki wody i dodajemy do zupy. Przyprawiamy. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem.

Gotowe! Pyszne leczo z mięsem mielonym smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjne.

Smacznego! 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor