Muffinki brownie z fasoli z orzechami, to legalne, zdrowe słodycze, ponieważ nie zawierają ani grama cukru oraz mąki. Fasola w muffinkach nie jest w ogóle wyczuwalna, także dla wszystkich smakoszy babeczek brownie polecam wykonać ten ekspresowy przepis.

Do wykonania muffinek potrzebujecie:
✔3/4 puszki czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej
✔1 jajko
✔pół łyżeczki proszku do pieczenia
✔ kilka sztuk pokruszonych orzechów włoskich lub innych
✔1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego
✔ jeden mały banan
✔ dwie łyżeczki ksylitolu (można dać erytrytol lub stewię)
✔pół łyżeczki cynamonu
✔większa łyżeczka kakao

Wszystkie składniki ze sobą blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy pokruszone orzechy.
Do formy na muffinki wlewamy masę. U mnie wyszło 6 muffinek.
Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w 190° opcja góra-dół.
Muffinki brownie sprawdzą się idealnie do popołudniowej kawki 🙂

Smacznego! 😉