Bezglutenowe naleśniki

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI z mąki jaglanej z masą jabłkowo-cynamonową polane kremem czekoladowo-orzechowym to prawdopodobnie jedno z najlepszych słodkich obiadów. Są przede wszystkim bez glutenu, lekkie i rozpływające się w buzi. Koniecznie sprawdź ten przepis na bezglutenowe naleśniki!

Do wykonania naleśników potrzebujecie:
1.5 szklanki mąki jaglanej
szklankę mleka 250ml
pół szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki erytrytolu do nadzienia
2 jabłka
cynamon (około łyżeczki)
krem czekoladowo- orzechowy
garść orzechów włoskich

MASA JABŁKOWA:
Jabłka drobno kroimy i podgrzewamy w garnuszku razem z erytrytolem, dodajemy cynamonu i gotujemy około 4-5 minut, mieszając.


NALEŚNIKI:
Resztę składników łączymy ze sobą dokładnie na gładką masę i smażymy na patelni naleśnikowej posmarowanej papierem nasączonym oliwą lub PAMem. Po 1-2 minuty z każdej strony.
Każdy gotowy naleśnik nadziewamy masą jabłkową i zwijamy w rulonik. Następnie dekorujemy jabłkami, orzechami i kremem orzechowym. Przy robieniu naleśników trzeba być ostrożnym, bo mąką jaglana nie zawiera glutenu i naleśniki łatwo mogą się kruszyć.

Bezglutenowe naleśniki jabłkowo-cynamonowe gotowe! Przede wszystkim w sam raz dla osób, które z jakiś powodów decydują się na dietę bezglutenową.

Smacznego! 🙂

Zapraszam do sekcji ZUPY aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie a przede wszystkim zdrowe zupy ! Rozbudź swoje kubki smakowe aromatyczną zupą!

Nie masz pomysłu na szybki i smaczny deser?? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na SZYBKĄ TARTĘ Z MORELAMI dzięki czemu zaskoczysz siebie i swoich bliskich pysznym deserem do kawki lub herbatki 

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor