Kasza pęczak z warzywami i tuńczykiem

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI I TUŃCZYKIEM to świetny pomysł na szybki, lekki i smaczny obiad. Przygotujecie go ekspresowo, a pyszny smak pozostanie na długo w waszej pamięci. A więc co? Zabieramy się do roboty!

Do przygotowania potrzebujecie:
150 g kaszy pęczak lub innej
kilka sztuk pieczarek (ok.6)
4-5 pomidorów suszonych
cebulka
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
olej rzepakowy
pół puszki tuńczyka u mnie w oliwie
sos sojowy 2 łyżki, pieprz, kumin, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka


Kaszę gotujemy jak na opakowaniu.
Na patelni na oleju lub oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po 2 -3 minutach wrzucamy pozostałe warzywa doprawiając delikatnie solą i pieprzem.
Dusimy warzywa aż staną się miękkie tak ok 7 minut. ( W razie potrzeby dolać troszkę oleju lub wody)
Gdy warzywa są gotowe, dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę. Doprawiamy resztą przypraw i sosem sojowym. Na koniec wrzucamy tuńczyka mieszamy.
Gotowe!
Z podanych składników wyszły 3 porcje. Kasza pęczak z warzywami i tuńczykiem to idealne rozwiązanie na pyszne, zdrowe i pożywne danie!

Smacznego! 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor